2011.10.29. 10:30 Lázár Márta
Sütőtök pite

Olyan finomság ez, amit nem lehet kihagyni a hűvös időkben. Ezúttal egy hagyományos ámerikait készítünk.

Hozzávalók:  Tészta: 25 dkg liszt, 18 dkg vaj, vagy margarin, 6 ek hideg víz Töltelék: 1 db. közepes méretű sütőtök, 2 alma, 1 tojás + 1 fehérje (ha tojásmentesen készül, akkor 2 e.k. keményítő és 2 ek. víz, vagy növényi tej keveréke), 3-5 ek nádcukor, vagy méz, 1-2 kk fahéj, késhegynyi őrölt szerecsendió, szegfűszeg, narancshéj, vagy kandírozott narancshéj-citromhéj, 5 ek sűrített tej (tejmentes szituációban ez kimarad).

Így készül A sütőtököt süssük meg, vigyázva, hogy ne égjen meg, csap puha legyen. Az almákat tisztítsuk meg, vágjuk ki a magházukat és pároljuk meg. A tök mellett is párolhatjuk, de arra figyeljünk, hogy az almák gyorsabban megpuhulnak.

Közben a tésztához valókat gyúrjuk össze, ha ragad, még adjunk hozzá kevés lisztet. Tegyük fóliába, és hűtőben pihentessük 1 órát. 

Amikor az alma és a tök is puha, szedjük le a héjukat, és pürésítsük. Egy keverőtálba tegyük bele a tojásokat, a cukrot/mézet, fűszereket, keverjük szép simára, majd adjuk hozzá a pürét és a sűrített tejet is. Hűtőben hűtsük ki a tölteléket.
A tésztát sütőpapíron nyújtsuk ki 5-7 mm vastagságú körre (a piteforma méretétől függően). A fodros szélű, hőálló piteformát vajazzuk-lisztezzük ki, tegyük a tésztát a formába, nyomkodjuk bele alaposan, majd vágjuk le a kilógó tészta peremeket.
Öntsük a tésztára a tölteléket, és 180 fokos előmelegített sütőben süssük 40 percig. (Ha a pitetésztát szárazabban szeretjük, a sima tésztát előbb süssük félkészre és csak utána öntsük rá a tölteléket.)
A maradék tésztát nyújtsuk ismét ki, szúrjunk ki belőle kis virágokat, vagy más formát, a 40 perc letelte után tegyük rá őket, kenjük át felvert tojással (a tészta peremét is), majd további 20 perc alatt süssük készre. Langyosan is szépen szeletelhető. Tálaljuk tejszínhabbal és kandírozott narancs-citromhéjjal. 

Készülhet durvára tört dióval is, ekkor 40' után körben szórjuk meg a tetejét a dióval, és 20'-re tegyük vissza a sütőbe. 

pp.jpg

pp2.jpg

Ha tetszik, oszd, és nyomj like-ot a blogra itt, és jöjj máskor is! Szép napot :)

 

2011.10.29. 10:30

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása