2011.03.23. 15:45 Lázár Márta
Gyógyító ételek – Március

008h_m.jpeg

Tavasz, a feltörő erő

A yin és yang szemlélet szerint a mindent alakító finom energia, a qi / ”csí” jellege a tél végén fokozatosan átvált a yinből yangba. A visszahúzódó, finoman passzív Víz elemet, mely télen az egész természetet és az ember szervezetét is áthatja, tavasszal a dinamikus, extrovertált, feltörő jelleg váltja fel. Ez a megállíthatatlan fel- és kifelé törekvés megmutatkozik a növényekben, ahogy szárba szökkennek, abban, ahogyan a föld alól kikelnek és felszínre jutva növekedésnek indulnak, vagy ahogy a fa rügyei kipattannak.

Amikor valami eléri a tetőfokát, átfordul az ellentétébe.Ha a yin és yang ábrát egy örökösen mozgó, forgó áramlásként látjuk, akkor a tél végén a sötétebb yin átcsordul a világos yangba. Mint amikor a nap járása szerint az eddig árnyékos hegyoldal napsütéses lesz… Mielőtt ez megtörténne, van egy pár hetes átmenet, ami a télvéget jelenti.  A tél, amint kulminált, fokozatosan átalakul, és a világban egy teljesen más erő-jelleg jelenik meg. 

004.png

A tavasz eleme /elemi energiája

a Fa. Ezzel a képpel illették a régi kínaiak azt az energia fázist, ami a tavaszt, és benne a létezőket áthatja. A Fa jelleg tavasszal dominál, ekkor a legerősebb, de ezen kívül megnyilvánul, működik és hat mindenben, ami növekszik, vagy sudár, magas, zöld színű, dinamikus és harsány, lelkes és keresetlen. Pl. a kisgyerekek a felnövés időszakában ennek az elemnek a dominanciája alatt állnak, de amikor hirtelen ötleteink támadnak, vagy kezdeményezünk egy találkozást, olvasni kezdünk egy cikket, vagy éppen felmérgelődünk, akkor is ez az elsődleges, a kezdetet, erőt, kitörést jelentő energia működik. A Fa erőteljes, ámde törékeny. A pici csíra pl. annyira robbanékony erőt hordoz, hogy képes áttörni az aszfalton, de egyetlen mozdulat megsemmisíti.

Fa-erő a testben

Ahogyan a természetben megtörténik az újjászületés, tavasszal a testünknek is szüksége van felfrissülésre. Régen ilyenkor már elfogyott a füstölt sertésjava /füstölt liba, sózott hal, stb., és elkezdődött a böjti idő. Manapság, amikor nincsenek étkezésbeli korlátaink, mert mindig lehet mindent kapni, azt is, ami éppen nem terem, mégiscsak jobb visszaigazodnunk a bevett szokásokhoz, és egy kis tudatos szünetet tartanunk. Ez főleg az állati eredetű ételek kiiktatására vonatkozik: hús-, tojás-, tejmentes napokat jelent. Pl. a sajtot is ésszerű kihagyni, (ami mellékesen rendkívül tömény étel, az allergiák és ekcéma egyik kiváltója), és az édes, cukros ételeket. Hogy mi mehet helyettük: sok-sok tea, frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek, saláták, gabonakásák, frissen sült cipó, stb. Ha valaki nem vallási meggyőződésből akar böjtölni, annak is javára válik a hetente megtartott húsmentes nap, amikor éppen alig valamit eszik. A Fa elem a kínai gyógyászatban a májat és epét uralja, így ha valaki rászánja magát a méregtelenítésre, akkor az fokozottan hatásos lesz. A kevés étel a gyomrot, veséket is megpihenteti, segít, hogy új erővel tudjanak dolgozni. A Fa elemhez tartozó íz a savanykás, savas, savanyú.

juice.jpeg

Tavasz a lélekben

Azt hihetnénk, hogy a hirtelen megjelenő fény és üde levegő mindenkit felvidít, pedig nem. Tavasz kezdetén érezhetünk fáradtságot, melankóliát, depressziót, életuntságot. Mindezt a fizikai mozgás (ha van rá mód, tiszta levegőn) tudja helyre rázni. Lelki téren a Fa energiája leplezetlen őszinteségre hajlamosít. A hangadás, kiabálás, harsány kurjantások, a gyerekek zsivaja is ezt hordozza. A Fa jelleghez tartozik a leplezetlen/gyermeki érzelem kinyilvánítás, a harag, düh, méreg, enerváltság, valamint a nyitottság, kezdeményezés, türelem és türelmetlenség, küzdőkészség, céltudatosság, mérték és mértéktelenség, irigység, erőszakosság, lelkesedés.  

Termikus hatás: frissítő

5-féle termikus hatás létezik. Melegítő, forrósító, semleges, frissítő, hűtő. Tavasszal a semleges és a frissítő hatású ételek válnak hasznára szervezetünknek. 

spring-rolls.jpg

Mit együnk-igyunk?

  •  Lehetőleg minél kevesebb állati eredetű ételt.
  • Gabonákból és hüvelyesből készült lepényeket, fasírtokat, sok zöldséggel, friss csírával.
  • Valamennyi főtt gabonát, főleg búzát, tönkölybúzát, és ezekből készült ételeket.
  • Zsályateát; frissen facsart grapefruit levet; almalevet, zöldségleveket (répa, cékla, káposzta) ezek frissítő, erősítő hatásúak.
  • Friss csírákat, főként zsázsa- és lucerna csírát. A zsázsa a legjobb salaktalanító, kisöpri a szervezetet.
  • A csíranövények nagyon jó vértisztítók, bőrszépítők. 
  • Zöldségek hajtásait, pl. sárgarépa, fehérrépa, hagyma. Gyökérzöldségekből készült salátákat.
  • A természetben, tiszta helyeken fellelhető jótékony növényeket, pl. tyúkhúr /csillaghúr.

A képen látható csicseriborsós lepény receptjét a h&m life oldalán találjuk. Nemcsak csicseri-liszttel készülhet, hanem főtt, összetört csicseriborsóval, tofuval és darált lenmaggal. 

009_1.jpeg

 Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt likeolhatod, kövesd az új bejegyzésekért. Szép napokat :)

2011.03.23. 15:45

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása