2011.04.16. 23:30 Lázár Márta
Gyógyító ételek - Április

Az előző részben említett ételek gyógyhatásait szeretném bemutatni.  Mindegyikük hordozza a tavasszal szükséges salaktalanító, tisztító erőt. A szervezetet, mely a hosszas yin időszak/tél után szintén yinesebb állapotban lehet, kicsit felrázzák. Mielőtt bele fognék, tisztázni szeretném azt, amiről eddig nem sok szó esett: miért van egy feng shui blogban étel-ital, és recept? Ruha, divat és egyebek? Van ezeknek közük a feng shuihoz? A világszerte hódító bulvár feng shuihoz nem igazán. Az eredetihez van köze. A feng shui mára egy közismert, és elterjedt fogalom, és mivel elterjedt, rengeteg zavar is van körülötte. Amikor ebben a blogban feng shuit emlegetek, akkor nem azt az irányzatot értem alatta, ami az újságokban, rádióműsorokban, és a könyvek 90 %-ában található. Ott ugyanis a bágua iskoláról van szó, mely a feng shuinak csupán egy igen friss hajtása, mintegy 30 éves találmány.

„Az eredeti, valódi feng shui nagyon egyszerű elképzelés. Egyszerű, de nem könnyű.

Mi a feng shui?

Szó szerinti jelentése: „szél és víz”. Ez a két erő a legdinamikusabb megnyilvánulása az energiának, ezek képviselik az erőt és egyensúlyt. A mai feng shui egy még régebbi koncepcióra vezethető vissza, amelynek lényege: a Menny és Föld Taoja /Útja – ez azt jelenti, hogy emberi lényekként hogyan éljünk harmonikusan az Ég és Föld között.

Ezért ez nagyon tág tudásterület volt, és felölelte az élet minden területét, attól kezdve, hogy mikor és mit együnk, hogyan öltözzünk, vagy pl. a felkelés és lefekvés ritmusának a Naphoz való igazítása, vagyis alkalmazkodás a természet ritmusaihoz. Így fogalmazódott meg az, hogy az építkezésnél is alkalmazkodni kell a környezethez. Az életünket pedig a természethez kell alakítani.” (Dr. Shan-Tung Hsu)

Gyógyító ételek

Minden évszaknak megvannak a maga jótékony ételei, amelyek testünket ellátják tápanyagokkal, és szellemünkre, lelkünkre is építőek.

Csicsóka

Ropogós, zamatos zöldség, mely vércukor- és vérnyomás szabályozó szer, emellett bél- és gyomorerősítő. Jelentős vitamin- és ásványi anyaga tartalma van, ajánlott sportolóknak, betegség után a lábadozóknak, gyermekeknek.

Grépfrút

Bár nem hazánkbéli, de bevettem a fogatba. A naringin nevű keserűanyagot tartalmazza, amely segíti a gyomorműködést. Tele van értékes flavonoidokkal (ráktól védő hatás), vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Lucerna csíra

A csíraételek közül a legtáplálóbb, az immunrendszer erősítője, gazdag fehérjékben, az összes esszenciális aminosav megtalálható benne. Segít beállítani a szervezet optimális kalcium-foszfor arányát, segít megelőzni a kifáradást, kimerülést. A legkönnyebben csíráztatható mag. Csak be kell áztatni 4-5 órára, majd szétteríteni egy szitán, vagy csíráztató edényen, és reggel-este átmosni. 4 nap múlva már kész a ropogós csíra!

Pitypang

Frissítő hatású gyógynövény, szárát elrágcsálva egyszerű bélfertőtlenítőhöz, és epe-májtisztítóhoz jutunk. Fertőtlenít, regenerál. A Tűz elemhez tartozik, de frissítő hatású.

Tönkölybúza (pehely és liszt)

Gyógyétel, mely triptofán-tartalmánál fogva kedvez a szervezet szerotonin termelésének, így egyike a jó kedélyt teremtő és ellenálló-képességet növelő gabonáknak. Felvehető fehérjetartalma a ma termesztett búzafajtáknak csaknem duplája, és azokénál könnyebben emészthető. Napi 15-20 dkg elfogyasztásával lényegében fedezhető az emberi szervezet aminosav-igénye. A B12- kivételével megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport, niacin- és E-vitamin-tartalma is kiemelkedő.

Rendkívüli ellenálló-képességének köszönhetően nem szorul vegyszeres védelemre, ezért igen alkalmas biotermesztésre. Ezen felül a tönköly még a sugárzásnak is ellenáll. A csernobili katasztrófát követően csaknem véletlenül derült ki, hogy nem vett fel a környezetéből sugárzó anyagot.

Tyúkhúr /csillaghúr

Kertekben az első előre törő kis vadnövény, levelei, szára és virága is fogyasztható. Klorofillban gazdag, ezáltal lúgosítja a testet, elősegíti, a máj tisztulását, a méregtelenítést. C-vitamint tartalmaz.
Teájával légúti problémák és húgyúti betegségek kezelhetők.

Virágai fehérek, ügyeljünk rá, hogy ne tévesszük össze a kék vagy piros virágú, hasonló külsejű növénnyel! Levesként, főzelék, és saláta formájában is üde étel lesz belőle. Egész föld feletti része felhasználható.

Zeller

Leginkább frissen fogyasztva fejti ki gyógyhatásait. Tartalmazza az összes B-vitamint, javítja az alhasi szervek vérkeringését, elpusztítja az alhasi szervekben lévő, valamint a vesék-húgyutak kórokozóit, gyógyítja az intim szervek gombás megbetegedéseit. Részt vesz a vér savtalanításában, az allergia egyik legjobb gyógyítója, a hörgők és a tüdő tisztító szere. Bárhogyan fogyasztjuk, a szervezetünknek csak jót teszünk ezzel a frissítő és Föld jellegű zöldséggel.

Zsázsa

Csípős, erőteljes csíranövény, amely szinte kihajtja a szervezetben lerakódott mérgeket, az egyik legalkalmasabb tavaszi böjti növény. A lucerna mellett a másik könnyen csíráztatható mag.

 

2011.04.16. 23:30

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása