2011.04.19. 13:30 Lázár Márta
3 Finom és könnyű recept – Zellerből

Ünnep közeledtén, amikor még tart a böjt legjava, jó háziasszonyként az ünnepi menü összeállítása kerülget időről-időre. Az előző részben, a gyógyító ételek közt megénekelt zeller lehet az egyik főszereplője, vagy kísérője az ünnepi menünek. Íme 3 kellemes étel, csupa zellerből. Mivel mindegyik húsmentes, vegetáriánusok, böjtölők is fogyaszthatják, és elkészülhet vegán változatban is.

Crostini zellersalátával

Az olaszok pirítósa, a crostini, egy „szegényrecept”, ami maradék kenyerekből, sütőben /kemencében szárazra sült fehér kenyérszeletet jelent.

Állítólag úgy fogyasztják, hogy a száraz - máskor vízbe mártott - pirítósra kenik a különböző kencéket, és általában erre darabos rátét NEM kerül. Ettől lesz crostini.

A durvára reszelt zeller a crostinivel, kék sajttal és dióval igen finom, úgyhogy a finomság érdekében felrúgjuk az előírt autentikusságot.

Hozzávalók: 1 nagy zeller, pici olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, ¼ citrom, bors, só, tejföl, roquefort /kékpenészes sajt, dió.

Elkészítés: A zellert hámozzuk és mossuk meg, reszeljük durvára, öntsük rá az olívaolajat, nyomjuk rá a fokhagymát, szórjuk meg a borssal, sózzuk, facsarjuk rá a negyed citrom levét, jól keverjük össze, majd tegyük a megpirult kenyérszeletekre. Külön tálkában adjunk mellé kéksajtot és diót, amit rá lehet szórni. Illik hozzá a reszelt alma is. (Vegánok tejtermék nélkül készítsék, szójajoghurttal, almával.)

Mikor együk? Reggelire, vacsorára, vagy előételként, ekkor piríthatunk hozzá baguettet, hogy épp csak kóstolóként szerepeljen.

 

Zeller gratin

Au gratin - francia szó, jelentése csőben sütve. Az étel sajátossága, hogy a gratin mindig csak egyfajta alapanyagot tartalmaz, ami leginkább zöldség szokott lenni, ezt készre főzzük, majd a sütőben mártással összesütjük, gratináljuk. (Azért emelem ki, mert tévesen szokták használni a „gratint”még a rakott és mártással átsütött ételek elnevezésére is, pedighát az a rakott.)
Hozzávalók: 1 nagy zeller, diónyi vaj, nagy doboz tejföl, roquefort sajt, szerecsendió, fehér bors, só.

Elkészítés: A zellert megpucoljuk, durvára reszeljük. A vajat felolvasztjuk, beledobjuk a zellert, megszórjuk fehér borssal, szerecsendióval, picit megsózzuk, és felöntjük a borral. Fedő alatt puhára pároljuk, majd szétterítjük egy lapos tűzálló tálban. A mártáshoz a tejfölbe morzsoljuk bele a sajtot, öntsük a zellerre, és a forró sütőben süssük meg. Ha krémesebben szeretnénk, a mártásba keverjünk 1-2 e.k. lisztet.

Mihez tálaljuk? Salátával lehet önálló fogás egy kiadósabb leves után, vagy rostonsültek, natúr szeletek kísérője.

Sült zeller szeletek

Nagyon egyszerű, és finom.

Hozzávalók: 1 nagy zeller, vaj, liszt, fűszerek.

Elkészítés: A megpucolt zellert feldarabolva, forró vízben puhára főzzük, majd kivesszük a vízből, hagyjuk lecsöpögni és kihűlni. Ezután felszeleteljük. Egy mélytányérba dobjunk bele pici fehér borsot, szerecsendiót, csipetnyi sót, 5-6 evőkanál lisztet. Keverjük össze, és forgassuk bele a zeller szeleteket, majd olvasztott vajban/vegánoknak olajban/ süssük rózsaszínre. (A fotón fűszeres morzsába-forgatva sült.)

Mihez fogyasszuk?

Hétköznapokon bármilyen körethez, főzelékhez, salátához önálló feltét, ünnepeken a vegák hús-kiváltója, vagy a natúr szeletek, mártással készült hal kiegészítője.

 

2011.04.19. 13:30

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása