2011.05.20. 15:35 Lázár Márta
Gyógyító ételek – Május

A kínai öt elem (energetikai minőség) szerint tavasszal az emelkedő jellegű Fa energia dominál a természetben és az emberi testben is. A Fa-elemhez a savanykás íz tartozik. Az ilyen ízű ételek segítenek a testnedvek megtartásában, megelőzik a kiszáradást. Ha valaki fáradt, általában kávét iszik, aminek ugyan élénkítő hatása van, de szárító hatású, és a testnedvek egyensúlyát megzavarja. Akár szellemi, akár fizikai fáradtságot érzünk, sokkal jobb egy pohár limonádét inni, vagy naranccsal, citrommal, eperrel turmixolt joghurtot. Mindegyik Fa jellegű, frissítő hatású. Sportolás, vagy nehéz fizikai munka után is jótékonyak ezek az italok, az edzés során kiizzadt folyadékot könnyedén és hasznosan pótolják.

Vannak kimondottan Fa-típusú emberek, akik a szabadságot mindennél jobban szeretik, fürgék, őszinték, jól odamondanak, s ha megjelennek valahol, azonnal felélénkül a társaság. 

Ezzel együtt lobbanékonyak is, akárcsak a száraz fenyőgally. Ha alapból nem is vagyunk ilyen típusúak, lehetnek időszakaink, amikor hamarabb felmérgelődünk, vagy izgatottak, ingerültebbek vagyunk. Ilyenkor az energiák inkább a test felső részében dominálnak. A savanykás italok (pl. egy jó pohár limonádé) ekkor is könnyen segítenek, ezeket a „fellobbanó” energiákat lefele irányítják, mérséklő, nyugtató hatásúak.

A savanykás ízek akkor is jótékonyak, amikor a testben gyulladás van. Jellemzően a beteg ezeket szokta kívánni. A népi gyógyászat is ilyesmit ajánl, pl. a meggy-, rebarbara-, a jonatán, vagy idared almából készült kompót, kicsiknek a finomra reszelt alma, áfonyalekvár, télen pedig a savanyú káposzta, stb. Lép-problémák esetén a savanykás, illetve hűvös ételeket kerülni kell!

A tavaszi zöldségek, mint a saláta, jégsaláta, retek, cikória, spárga - bár más-más elemhez tartoznak – mind frissítő hatásúak.

Gyógyít is, finom is – Fa jellegű ételek

Gyümölcs- és zöldségitalok Ha kortyolgatva jobban ízlik, csak turmixoljuk a lédús tavaszi finomságokat, szórjuk meg friss mentával, a zöldségturmixokat friss korianderrel, vagy fahéjjal, borssal. 

Joghurt, kefír Leginkább a bélrendszerre van közvetlenül jótékony hatása, közvetetten pedig a bőrre. Ha magában nem szeretjük, akkor bármilyen gyümölccsel összeturmixolhatjuk. A boltban kapható drága „gyümölcsjoghurtok” rengeteg adalékot tartalmaznak, ezek inkább megterhelik a szervezetet, már a kis adag is a benne lévő sok cukorral kissé „belőtt” állapotba hoz. Ha kimondottan édes joghurtra vágyunk, áztassunk meleg vízbe mazsolát, vagy aszalt szilvát, majd öntsük le róla a vizet, és turmixoljuk össze joghurttal, kefírrel.

Sóska Tisztító, gyulladáscsökkentő, sejtvédő hatású, enyhe hashajtó, sok C-vitamint tartalmaz. Felnőttek nyersen, salátába keverve is ehetik, gyermekeknek inkább csak forrázva-főzve ajánlott, mivel magas oxálsav-tartalma van. Cukor helyett inkább mézzel, vagy mazsolával ízesítsük. Húsok, sültek, fasírt mellé, zöldmártásként finom kísérő.

Élesztő Frissítő hatású, B-vitamin tartalma jelentős, vegetáriánusok számára a belőle készült majoránnás-hagymás pástétom a májkrémek alternatívája.

Mályva, hibiszkusz Teája frissít, megfázás, köhögés esetén gargalizáló szer. Bőrgyulladások, kelések esetén, kötésként alkalmazva gyógyhatású, de borogatásként hatásos lehet a nem-száraz ekcéma esetén is. 

Fa-energiájú, frissítő hatású ételek még: csirke- és a kacsahús, kelbimbó, savanyú tej, tejföl, tehéntúró, sajt (kivéve az édeskés ízűeket), petrezselyem zöldje, ecet, kivi, málna, egres, eper, meggy, cseresznye, ribizli, szeder, búzasör, csipkebogyószörp- és lekvár, fehérbor, száraz pezsgő, citromfű, szeder.

 

2011.05.20. 15:35

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása