2011.07.23. 16:35 Lázár Márta
Színek, szépség, egészség

s14b.jpg

A színek hatása: a sárga

Önismeret, egyéniségfejlesztés, a mindennapok konfliktuskezelése: előadások az alapszínekről (vörös, sárga, kék). Alább a Színes Szalon keretében Lázár Márta, klasszikus feng shui tanácsadó által megtartott, a sárga színre épülő előadás anyagából olvashatunk.

A sárga szín hatásai

A három alapszín három alaphangot szólaltat meg bennünk: a vörös az ösztönvilágot, a sárga az akaratot, a kék a gondolkodást.

A sárga, testi szinten A test állapota visszahat a lélekre és mentális szintre is. A sárga a hastájék, hasi erőközpont/csakra színe, a gyomortájék, máj, emésztés kapcsolódik hozzá. A vörös „alapozás”, vagyis gyökereink rendbe tétele után ez a terület a legfontosabb. Tai qi oktatók tanítják, hogy ha sikeres akarsz lenni, erősítsd meg a lábad és a hastájékot.

A férfiak erősek akarnak lenni, és a felsőtestükre gyúrnak. Pedig az erő és összhang alapja a láb megerősítése. Az önbizalomé és a pontos kivitelezésé pedig a testközép, vagyis a hastájék, hasizom. Ha a lábak rogyadozni kezdenek, ez a test gyengülését jelzi, ha a hastájék gyenge, az akarat és kitartás is gyengülnek. Belső szinten a következőkért felelős: önbizalom, akaraterő, kitartás, ego- és Én-fejlődés.

Kínai vonatkozások A régi Kínában a sárga a mindenkori uralkodói szín, sárga selyemre írták a császári rendeleteket is. A császár öltözékének alapszíne, a „császári sárgát” senki más nem hordhatta.

Öt elem A Föld energiajelleg színe, melyhez a beteljesedés, magabiztosság, önállóság, felnőtt és érett létezés társul. Íze az édes, mely számtalan finom, édes gyümölcs és zöldség sajátja, akárcsak a tündöklő mézé. A kínai gyógyászat inkább ezek fogyasztását ajánlja a szintetikus cukor helyett. Ha az ipari cukrok, édességek a mindennapjaink tartozékai, érdemes elgondolkodnunk, hogy miféle "keserűséget" akarunk ezzel ellensúlyozni.

A klasszikus feng shuiban csakúgy, mint a lakberendezésben, a kommunikációs terekben (előtér, nappali, konyha, étkező, közlekedő) érdemes használni, ahol összefogó, barátságos, derűs hatása érvényesül. Mivel optikailag melegíti a teret, a túlságosan napsütötte helyiségekben óvatosan használjuk, mert hőérzetünket megnöveli. Ha a fürdőszobánk nagyon sötét (yin) jellegű, akkor a sárga egy kis fehérrel keverve egyensúlyba tudja hozni (yangossá teszi).

A félhomályos előszobákban az egészen világos, krémsárga árnyalat növeli a teret és kellemes, hívogató hatású.  Konyhában, étkezőben óvatosan alkalmazzuk, inkább csak finomabb, kísérő színként, mivel - a vöröshöz hasonlóan - étvágynövelő hatású. A sok és nagy felületen használt sárga hosszú távon idegessé, ingerültté tehet, ám rögtön megszelídül némi fehér és vajszín, vagy szürke (a Föld elemet levezető Fém elem) társaságában. 

s13.jpg

s11.jpg

s12.jpg

s001.jpg

s4.jpg

s8.jpg

s10.jpg

s3.jpg

s6.jpg

s7.jpg

s9.jpg

s2.jpg

 Ha tetszett a poszt, oszd tovább :)  Blog fb oldala itt likeold a jó tartalmakért. Köszönöm, szép napot :)

Fotók: Ideal Home, Homes and Gardens

2011.07.23. 16:35

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása