2011.08.22. 17:10 Lázár Márta
Színek, siker, teljesség

020d.jpg

A kék

{Lázár Márta, klasszikus-feng shui tanácsadó a három alapszín jelentéséről, gyógyító, szépítő erejükről tartott előadást. Piros/vörös, kék, sárga.}

A piros és sárga után a kékkel foglalkozunk. A kéknek – a személyiség szintjén - van egy nagyon erős kapcsolódása a siker és kiteljesedés folyamataihoz, ezért az előadás során, és a mozgásmeditációban is ezeket emeljük ki. Ahogy a kék a leginkább megfoghatatlan szín, a Víz, melyhez az öt elem elmélet a kéket /és feketét kapcsolja, az úton járást, és a megérkezést testesíti meg. A víz nem száll szembe semmilyen akadállyal, inkább kikerüli őket. Akkor működik jól, ha van megfelelő medre. A Tao te king nem véletlenül használja az egyéni és társadalmi célba érés, kiteljesedés analógiájaként.

Kínában a midenkori császár az újévi, egyben legfontosabb szertartás alatt kék színű selymet viselt.

Ám a kínai nők sosem tűztek hajukba kék virágot, mivel szerencsétlen előjelnek tartották. Egyiptomban az igazság színe, a mongol és kirgiz eredet-mondákban az égi eredetre utal.

A klasszikus feng shui csak nagyon fényes, világos, tágas térbe ajánlja, azonban ott, ahol túl nagy a zaj, a mozgás, megnyugtató, lazító hatása van. Az arannyal, fehérrel, vagy sárga árnyalatokkal együtt egyensúlyt alkot. 

Személyiségünk energetikai folyamataiban a kék kapcsolódik azokhoz a minőségekhez, melyek a kiteljesedésért felelősek. A siker útjai egyéniek. Sok esetben nem a saját medrünket követjük, hanem egy tetszetős megoldást, amihez ragaszkodunk, de ami nem a sajátunk, épp ezért nem is juttat előbbre. A kékhez kapcsolódó mozgásmeditációs játékok bepillantást nyújtanak ezekbe a sikereinket gátló és segítő eszközökbe.

A kék a leginkább anyagtalan szín. Önmagában voltaképpen nem is létezik. A természet nagyon ritkán hozza létre. Azok a gyümölcsök, amiket kéknek látunk, a szilva, a szőlő, kökény, áfonya csupán addig kékek, míg le nem törüljük róluk a leheletvékony viaszréteget.

A kék festék a legritkább és legdrágább volt a régi korokban, Michelangelo pl. egyik táblaképét valószínűleg azért hagyta befejezetlenül, mert az egyetlen kék, ami akkoriban szóba jöhetett, az ultramarin, nem érkezett meg a mecénástól, akihez pedig a rakomány nem jutott még el Ázsia legbelsejéből. A legdrágább festék ez, mivel a világon egyes-egyedül az Afganisztán belső hegyeiben bányászott lazúrkőből állították elő.

A kék a legtisztább és leghidegebb szín, a vízzel, lélekkel, érzelmekkel, transzcendenciával is összefüggésben áll. A mozdulatok, hangok, de akár a formák is eltompulnak a kék környezetben, az égbe olvadó madárhoz hasonlóan. Testi szinten a felsőbb régiók, a torok- és homlok szinthez kapcsolódik: az intuíció, intelligencia és kreativitás, a gondolkodás, koncentráló képesség tartozik hozzá. A beszéd, mely „folyik”, a szó, az érzés, mely „ömlik”, pszichikai szinten a siker érzete, és a sikertől való félelem kulcsa, illetve a képtelenség a dolgok sikeres kibontására. A boldogság madarának színe, mely elérhetetlen, és folyton közel van hozzánk. 

001.jpg

004.jpg

013.jpg

012.jpg

011.jpg

010.jpg

002.jpg

005.jpg

006.jpg

008.jpg

009.jpg

007.jpg

Képek: Livingetc, Homes and Gardens

2011.08.22. 17:10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása