2012.02.12. 21:00 Lázár Márta
Színtrend: narancsvörös, paprika piros

11.png

Az év vezető színét évről-évre a Pantone határozza meg. A sorban egymást követik a színek, így van már poszt a rózsaszín tatárlonca tengerzöld, illetve a smaragd témában. A színválasztást hosszas társadalmi és szociális kutatások, felmérések előzik meg, a kutatók figyelik, mi a társadalom legfontosabb témája a világ különböző részein, mire van igényünk, stb. A Pantone nem titkolt célja, hogy a szín által megfogalmazza és pozitív irányba terelje a közhangulatot, felrázza, vagy megnyugtassa a kedélyeket.

A most sorra kerülő szín fantázianeve Tangerine tango. Magyarra átültetve: mandarin tangó. A tangerin a mandarinnak jóval intenzívebb fajtája mind színben, mind illatban. Vagyis ez inkább  narancsvörös, vagy paprika. Első látásra meghökkentő, figyelem felkeltő, szókimondást, élni akarást közvetít. A tangerine tango azonnal eszünkbe juttatja az argentin tangót, ha láttunk már ilyet, elementáris élmény.

A szín

Narancspiros, vagy paprika piros. A színspektrum meleg részéből származik, modern hatású, erőteljes, felrázó. Dinamizmust és energiát hordoz, szabadságot, szenvedélyt, szeretetet, barátságot.

Térhatás

Növeli a hőérzetet, melegséget és drámát visz a térbe, a szelíd, semmitmondó szobát is felrázza, magabiztosságot csöpögtet bele.

Így hat a testre

Alapjainkban mozgat meg, akárcsak az összes vörös árnyalat. A csakra rendszerben az egzisztencia megteremtése, a létfenntartás, termékenység, libidó, szexualitás, teremtő- és életadó erő, a fizikai szükségletek kielégülése, a földhöz és a mindennapokhoz köthető stabilitás, az elementáris alkotóvágy, a testi kapcsolódás társul hozzá. A keleti hagyományok a narancs erőteljes árnyalatához társítják az életerőt és a szervezetünkben lobogó tüzet, az égési folyamatot, amit a lélegzetvétel és a friss levegő lobbant lángra. A test és elme közti egyensúlyt segít megteremteni.

Így hat a lélekre

Stresszoldó hatású, kedvesség, pajkosság, humor és vidámság kötődik hozzá, jelenlétében nem lehet szomorúnak lenni.

Hol mutat jól?

Bejárati ajtón, előszobában, nappaliban, hálószobában kis felületeken, étkezőben és konyhában az egyik falon. Szolid színekkel társítva erőt és élni akarást, nagyságot és bátorságot közvetít. Elegendő csak egy falfelületen vagy textíliákon, kiegészítőkön használni.

Kinek áll jól?

Nem mindenkinek. A tél-nyár típusoknál, kiknek a bőrük rózsaszínes, nem válik be. Ám akinek picit kreol a bőre, vagy vöröses a haja, azon biztosan jól mutat. A Pantone nagyasszonya, Leatrice Eiseman azt javasolja, hogy a tél-nyár típusok az arcuktól minél távolabb használják, pl. szoknya, nadrág, cipő, táska, körömlakk igen, ámde a rúzs, kalap, blúz színe semmiképpen se legyen ilyen.

Mi illik hozzá?

A neutrális színek, hideg világoskék, a vérpiros, tompa türkiz, kakaóbarna és bézs, tompa olívzöld, vagy penészzöld, sárga és barna, illetve csokoládészínek.

Feng shui és narancspiros

Ez a szín a Tűz elemhez tartozik, pontosan azokat a hatásokat képviseli, amiket a lakberendezés kapcsán említettünk, a helyiséget felélénkíti, energetizál, vitalizál. Populáris feng shui cikkekben azzal találkozhatunk, hogy étvágynövelő hatása miatt nem ajánlatos az étkezőben, konyhában használni, ez alapvető tévedés. Nem attól fog hízni valaki, ha piros árnyalatokat használ maga körül. Arra viszont érdemes ügyelni, hogy akinek erős, kolerikus temperamentuma van, csak csipetnyit használjon belőle, és inkább kiegészítők formájában. Kimondottan előnyös a Föld típusúak számára, akiket támogat, feltölt, a 9-es Tűznek pedig saját színe. A 3-as és 4-es Fát felrázza esetleges "fásultságából". 

085.jpg

 Narancsvörös az étkezőben

010 creatre_1.jpg

031.jpg

033.jpg

034.jpg

032.jpg

031.jpg

Narancsvörös a nappaliban

025.jpg

040.jpg

026.jpg

027.jpg

024.jpg

036.jpg

008.jpg

041.jpg

009.jpg

039.jpg

A hálószobában

037.jpg

028.jpg

042.jpg

029.jpg

030.jpg

p4.jpg

 

011.jpg

Képek forrása itt és itt és itt és livingetc

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod. Köszönöm szépen :)

2012.02.12. 21:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása