Farsang idején süssünk fánkot!
Szalagos fánk, hagyományos, tojásos recepttel, és szakszerű leírással lépésről-lépésre itt.
Az alábbi 2 recept abban különleges, hogy egyikük tojás-, a másik pedig élesztőmentes.
Télűző farsangi rigmus fánksütéshez
Sárgarépa, zöld uborka, Szökdécseljünk, mint a béka!
Hó te Gyurka, hó te hó! Ne szökjél úgy, mint a ló!
Hogyha hívnak, fogadd el, Ha kergetnek, szaladj el!
Tágasságot nekünk is, Ha kicsikék vagyunk is!
Egyél fánkot, íjj de jó! Takarodj tél, olvadj hó!
Szalagos fánkocskák (tojás nélkül)
Hozzávalók
60 dkg liszt (fele finom-, fele pedig rétesliszt; ha reformabbat szeretnénk, használjunk fele arányban tönkölylisztet)
3 dkg élesztő
1 tasak vaníliás cukor
2 ek. cukor, vagy méz
5 dkg olvasztott vaj
2 ek olaj
1 csipetnyi só
1 citrom, vagy narancs lereszelt héja
Így készül
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hagyjuk fölfutni, ez alatt a lisztet átszitáljuk, majd beleöntjük az összes hozzávalót és összegyúrjuk, sima tésztává dagasztjuk. Ezután egy fakanállal, csapkodva-erőteljesen kb. 10'-ig kavarjuk, verjük, hogy hólyagossá váljon a tészta.
Meleg helyen 45’-ig kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk,
Közepesen meleg olajban sütjük ki úgy, hogy a közepébe mélyedést nyomunk, s a mélyedéssel lefele tesszük az olajba, lefedjük, majd megfordítás után fedő nélkül sütjük készre.
A kész fánkocskákba narancs- vagy mandarinlével hígított lekvárt, vagy más tölteléket teszünk.
Tipp
Lekvár, vagy öntet helyett vajban párolt, fahéjjal, citromhéjjal ízesített, botmixerrel pürésített almaszószt is kanalazhatunk rá, isteni finom és egészséges!
Ciprusi fánkkarikák (élesztő nélkül)
Hozzávalók
A tésztához
40 dkg durum búzaliszt
3 dkg étkezési keményítő
Öntethez
Hintéshez
Fahéj, őrölt szegfűszeg, darált dió, vagy mandula
Így készül
A lisztet átszitáljuk, a keményítővel, vízzel és olajjal összegyúrjuk, majd letakarva 1 órán át állni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkán 2-
Egészségtipp
A fánk nem mindennapos eledel (ugye nem? ;)) A receptek, meg a szokás alapján is jó sok porcukorral és jó sok lekvárral fogyasztják/juk/tanánk. A jó sokat a hosszú, kellemes, egészséges élet érdekében egy kicsit érdemes moderálni, felezni, nem fontos a porcukor hintés sem (sajnos, cukormentes képet nem találtam...), és ha valaki nagyon szeretne adni az egészségnek is, készítse teljes kiőrlésű lisztből, és édesítse csak mézzel, illetve steviával.
Képek pinterest és itt
Ha tetszik a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook-klubjához itt ni.