2012.03.28. 14:07 Lázár Márta
Böjt – kérdések és válaszok

bojt_1.jpg

Sokféle böjtöt láttam - keresztény, buddhista, szerzetesi, remete, indiai, jógi, tibeti, gyógyböjtöt, léböjtkúrát, szóböjtöt, stb. - néhányat éveken át próbáltam is. Nagyon jó dolog! Az alábbiakban a számomra legfontosabb kérdéseket, válaszokat fogalmaztam meg.

kep2_1.jpg Böjtölni jó...

mert a szervezet felszusszan, pihen és erősödik.

kep2_1.jpgA böjt erősít?

Igen. A méregtelenítés által megszabadul a felhalmozott méreganyagoktól, felfrissül és megújul.

kep2_1.jpgA méregtelenítés nem tud megtörténni, ha eszünk?

Amíg eszünk, addig a szervezetünk minden energiáját arra fordítja, hogy a bevitt tápláló anyagokat feldolgozza.

kep2_1.jpg Milyen módjai vannak a böjtnek?

Többféle böjtmód van: vallásos, spirituális és gyógyböjt.

kep2_1.jpgMelyik a leggyakoribb böjt?

A new age elterjedésével a gyógyböjt lekörözte a vallásos böjtöt, és közismertté, sőt, közkedveltté vált. Lényege a táplálékmegvonás, amikor a bevitt étel mennyisége csökken, a minőség javára.

kep2_1.jpgMiért hagyjuk el a húst a böjti időszakban?

A szervezet pihenéséért és egészségének visszaállításáért, vagy a gyógyulásért. A hús megemésztése, feldolgozása sok energiát igénylő folyamat a szervezetünkben. Ha egy időre felhagyunk a fogyasztásával, azzal a szervezetünket és az immunrendszert tehermentesítjük.

kep2_1.jpgA hús mellett még mit érdemes kiiktatni?

A zsíros ételeket, péksütiket, cukrozott üdítőket, cukros édességeket, a fűszeres-erős ételeket. Ezeket egészséges ételekkel és italokkal váltsuk ki.

kep2_1.jpg Hogyan böjtöljön egy vegetáriánus?

Vega ételekkel is túl lehet terhelni a szervezetet! Sőt, vegák körében gyakori az édességfüggés, ami napi szinten legalább 15-25 dkg cukortartalmú nyalánkság elfogyasztását jelenti. A cukor - a hús mellett - a másik szervezetet megterhelő anyag, ezért ezt is érdemes kiiktatni.

kep2_1.jpg Egy szóban a böjt?

Megújulás.

bojt2.jpg

kep2_1.jpg Mennyi ideig tartson?

Ha szakszerűen vezetett, külső felügyelettel történik a böjtkúra, akkor akár 3 hétig. Ha csak magunkban böjtölünk, és a hangsúly a helyettesítésen van (vagyis valamely megszokott étel helyett jóval egészségesebbet, könnyebbet és tartalmasabbat választunk), akkor szintén hetekig tarthat a böjtünk. Ha azonban a mennyiséget is csökkentjük, és radikális étel-megvonással böjtölünk (vagyis alig eszünk), akkor ne tartson tovább 3 napnál, és a 3 nap letelte után fokozatosan (könnyű ételekkel) térjünk vissza a megszokott táplálkozáshoz. Szigorú böjtnél is figyeljünk a folyadékbevitelre (lehetőleg langyos, vagy meleg vizet/herbateát igyunk.) 

kep2_1.jpgVan, akinek könnyen megy ?

Az ayurveda szerint azok böjtölnek könnyebben, akik alkatuk szerint nyugodtabbak, testesek, lassúbb típusúak. A lobbanékony, temperamentumos, illetve a fürge, széllel bélelt típusúak nehezebben tudnak böjtölni, mivel alkatilag az étel köti le intenzív energiáikat.

kep2_1.jpgMilyen körülmények megfelelőek a böjthöz?

A stresszmentes, nyugodt légkör, amiben eleget tudunk pihenni, illetve alkalmunk van szabad levegőn, napfényben tartózkodni, sétálni. Fontos, hogy pozitív, feltöltő dolgokkal vegyük magunkat körbe, és ne a beidegződött szokásainkat kövessük. Ha van, akivel megoszthatjuk az élményeinket, vagy segítséget kérhetünk a nehezebb pillanatokban, időnként mindenképpen értekezzünk vele. Vezethetünk naplót is a böjtünkről.

kep2_1.jpg Ha valakinek nem áll módjában böjtölni, de mégis szeretné felfrissíteni a szervezetét, mit tehet?

A legalkalmasabb tisztító kúra, ami szervezetünkre támogatóan hat, a meleg víz ivása. Sima, felforralt és forrón tartott vizet termoszból kortyolgatunk félóránként. Ezután következnek a gyógyteák, amelyek a különféle szerveinket tisztítják és támogatják. A hús- és a tejtermékek, ipari édességek (csoki, cukor) valamint a kávé elhagyása pár napra nem jár különösebb erőfeszítéssel, ezért ha valaki nem tud szisztematikusan böjtölni, ezek közül válassza ki, ami számára megfelelő, és próbáljon meglenni nélküle.

kep2_1.jpg A megszokott ételeink, italaink, de főleg a finomságok, nassolnivalók hozzánk nőttek, szinte nem is tudunk nélkülük meglenni. Mit tehet az, aki ilyesmiről szeretne lemondani a böjt idejére?

A nassolnivalók megvonása komoly akaratpróba lehet, hiszen a szervezet egyfajta addikcióban él ezekkel a csemegékkel. Ilyenkor fontos a helyettesítés: ha valaki imádja a csokit, fogyasszon helyette nagyon édes gyümölcsöt, vagy aszalt gyümölcsöket. Főleg reggel 9-11 óra között, amikor a biológiai óra éppen a hasnyálmirigy működését támogatja, és igen jól hasznosítja ezeket a szerves cukrokat. Az édesség-éhség gabona kásákkal is csillapítható, ezeket banánnal, vagy steviával édesíthetjük.

A kávé komoly pörgetőszer, amihez hamar hozzá szokik a szervezet. Ha lemondunk róla, esetleg elvonási tünetekkel kell megküzdenünk, ezért szerezzünk be gabonakávét, finom gyógyteákat.

kep2_1.jpgA böjtölés mellé más lemondási gyakorlatot is lehet kötni?

Igen, ez a lelki- vagy akarat böjt. Ilyenkor a függőségeinket (pl. netezés, TV, zenehallgatás), vagy jellemhibáinkat (irigység, pesszimizmus, harag, stb.) igyekszünk átalakítani. Ezzel párhuzamosan megpróbálunk beépíteni/kialakítani egy jobb szokást, ami egyrészt kitölti a leállással keletkező űrt, másrészt jó irányban formálja az egyéniségünket. Ehhez komoly elhatározás, akaraterő, adott esetben segítség szükséges. A legegyszerűbb akarat-böjt a hallgatás, amikor megpróbáljuk csak a legszükségesebbet beszélni. Nem könnyű ;)

kep2_1.jpgMi a legfontosabb kulcsszavak a böjtben?

1. Akarat 2. Kitartás + tudni, hogy ez jó dolog, és megéri.  

kep2_1.jpgVégül?

A böjt nem fogyókúra! Nem azért böjtölünk, hogy lefogyjunk, hanem, hogy a szervezetünket felfrissítsük, ápoljuk, és emellett (a kezdeti nehézségek után) megtapasztaljuk azt a nyugalmat, békét, amit a bőséges étkezéstől mentes napok képesek biztosítani.

Ajánló

Hogyan hat a böjt a testre - Dr. Fekete Sándor Györgytől itt

Hogyan hat a böjt a lélekre -  itt 

böjt3.jpg

Képek forrása itt. Szöveg: Lázár Márta. Írásos engedélyével használható fel. 

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:) 

2012.03.28. 14:07

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása