2012.06.24. 11:35 Lázár Márta
5 egyszerű, finom, egészséges, hűsítő étel

fruitsoop1.jpg

Kinek van kedve a nagy melegben főzni? Persze, salátákkal nem lehet jól lakni, de a finom, tartalmas ételekhez nem feltétlenül kell sokáig a tűzhelyet őriznünk. A hirtelen sültekhez, vajon sült zöldséghez, gombához remekül illik az alábbi közismert saláták valamelyike.

Kánikulában nagy sláger a gyümölcsleves, ám minél többet fő a gyümölcs, annál inkább veszít értékéből. A hagyományos gyümölcsleveseket kiválthatjuk a zamatos, nyers levesekkel.

Az 5 receptben az a közös, hogy egyszerűen készülnek, egészségesek, a kínai öt elem szerinti főzésben a termikus hatásuk alapján hűsítik, felfrissítik a szervezetet, főleg, ha nem behűtve, hanem természetes állapotukban, szobahőmérsékleten fogyasztjuk őket.

Sósak

Tzatzikitzatziki.jpg

Hozzávalók: kígyóuborka, kevés olívaolaj, fokhagyma, só, tejföl, oregano.  

Így készül: Az uborkát, hámozzuk és reszeljük meg. Préseljünk ki ízlés szerint néhány fokhagymagerezdet, keverjük össze olívaolajjal. (Eredetileg olajjal megdarált foki kerül a salátába.) Az uborkát csepegtessük le, vagy nyomkodjuk ki. (Én nem szoktam, csak vendégeknek, hogy bezsebelhessem az elismerést…) Keverjük bele a fokhagymát, majd egy kis friss, aprított mentát. Sózzuk meg, és öntsünk rá tejfölt, szórjunk bele oreganót, majd jól keverjük össze és kész. (Eredetileg görög joghurt kellene hozzá, de a tejföllel is mennyei.)

tzcoleslaw_1.jpgAmerikai káposztasaláta (Coleslaw)

Hozzávalók: Fél fej káposzta, 1 sárgarépa, 1 kovászos uborka, 1 kis fej hagyma, tejföl, tárkonyecet, mustár.

Így készül: A káposztát megreszeljük, kinyomkodjuk, a répát is megreszeljük, a kovászos uborkát apróra vágjuk, a hagymát is aprózzuk, összekeverjük a káposzta-koviubi-répával, mustárt keverünk hozzá, megsózzuk, majd bőségesen tejfölt keverünk bele, végül kevés tárkonyecettel ízesítjük. Eredetileg majonézzel készül, akinek van bizalma hozzá a melegben, készítse azzal, krémesebb lesz. Tipp: sajtot is reszelhetünk bele. A káposztasaláta szendvicsekbe is nagyon finom.

Detox leves /Avokádókrém leves buli előtt és után

detox-soup.jpg

Hozzávalók 1 személyre: 1 érett avokádó (amikor könnyen benoymható, de még nem barna pöttyös, akkor jó), fél db. kígyóuborka, 1 gerezd fokhagyma, fehér bors, só, ½ dl. víz, 1 dl. tejföl. 

Így készül: Az avokádót meghámozzuk, összeturmixoljuk a sorrendben írt hozzávalókkal, és már tálalhatjuk is. Pirítóssal, baguettel kiváló nyári leves.  

Édesek

Réteges gyümölcsehb1.jpg

Hamvas Béla receptje alapján, a finom piros gyümölcsöt (eper, málna, ribizli) rétegeljük, minden rétegre tejföl és méz kerül, hagyjuk állni, és kész. :) Nem hűtjük be!

Nyers gyümölcslevestza8.jpg

Hozzávalók: bármilyen friss gyümölcs, pl. eper, málna, ribizli, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye, stb., joghurt, tejföl, tejszín, fehér stevia, vagy méz, citromfű és menta levélkék, fahéj.

Így készül: A gyümölcsöt pürésítjük (botmixerrel, vagy más szerkentyűvel), majd szedjük tálkákba, és kínáljunk hozzá kis kiöntő kannákból tejszínt, tejfölt és mézet. Ezekből egészen keveset kell adagolni a levesünkhöz. Ha savanykásnak érezzük a gyümölcsöt, mézzel, vagy fehér stevia porral édesítsük. Szórjunk bele a fűszerlevélkékből, vagy a fahéjból is. Ha hígabbra szeretnénk, turmixolhatjuk joghurttal is.  Tökéletes ebéd előtti hangoló :)

tza10.jpgGyümölcsleves változat

a friss gyümölcsöt joghurttal, vagy kefirrel turmixoljuk össze, és tejszínt is kavarunk bele.

Fontos

A hagyományos kínai gyógyászat szerint az egészség megőrzése a gyomor egészségével kezdődik. Nyáron, amikor a belső hőhöz még a külső hőség is társul, szívesen eszünk salátákat, lédús gyümölcsöket és fagyit. Gyomrunk azonban a nagy hőmérséklet-különbséget nem bírja el, így minél több jéghideg, vagy jeges italt iszunk, annál nagyobb munkára fogjuk a szervezetünket, ez pedig hosszú távon gyengíti a szervezetünket. Emellett, hosszú távon az életerőt is csökkentik.

A kínai öt elem szerinti főzés ötféle termikus hatást ismer, aszerint, hogy az adott étel a szervezetben forrósító, melegítő, semleges, a frissítő hatáshoz társítja a vér és testnedvek felépítését, a hűsítő hatás pedig a szervezet forróságát, a túlzott jang hatást csökkenti le. fs.jpg

Képek forrása itt 

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:)

2012.06.24. 11:35

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása