Levendulás, narancsos-gyömbéres-chilis, áfonyás-fehér csokis finom, különleges vajas sütik ajándékba.
Először is rendkívül finomak! Különlegesek. Az adventi bazárba sütöttem mindegyikből, és nagy sikerük volt. Másodszor: tartósak, 1-2 hét múltán is omlósak, ropogósak, ízletesek, természetesen légmentes dobozban, vagy celofánban tárolva. Harmadszor: gyorsan készülnek, egymás után sütve elődolgozhatunk a következőhöz, főleg, hogy a levendulás kekszet nem is kell kiszakítani. Ha az ízviláguk szokatlan, sima vaníliás kekszként is megállják a helyüket. (Sajnos, a készre csomagolt darabokról nincs fotó, minekutána a gép a hegyekben kirándulva 20 m-t zuhant és bár túlélte, pár lencséje örökre az Alpokban maradt.)
Gyömbéres-narancsos-chilis keksz
Ez a melegítő, téli keksz ízesíthető a lime-gyömbér duóval, vagy akár narancs-lime-mal is. Nincs benne semmi titok, a gyömbér és chili karakán hangvételt ad, a narancs pedig kellemessé teszi. Aki a csípőset nem szereti, hagyja ki a chilit! Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 vaníliás cukor és 4 e.k. porcukor, vagy méz, vagy ennek megfelelő fehér stevia, 1 púpos e.k. gyömbérpor, 1 e.k. frissen reszelt narancshéj, 1 csipet chili. A hozzávalókat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, 180°-on 10’-ig süssük. Ha kihűlt, csomagoljuk celofánba, vagy tároljuk dobozban.
Levendulás vajas keksz
A hozzávalók mennyisége sokkolóan kevés. Érdemes triplázni az adagot, mert cserében olyan finom, hogy alig lehet abba hagyni a bekebelezését. Hozzávalók 100 g puha vaj, 50 g porcukor /vagy szőlőcukor, vagy ennek megfelelő fehér steviapor, 1 tasak vaníliás cukor, 150 g liszt, 1/2 tk sütőpor, vagy ¼ teáskanál szalalkáli, 1 ek szárított levendulavirág. Így készül A vajat simára keverjük a cukorral. A többi hozzávalót összekeverjük, a vajas krémhez adjuk, összegyúrjuk. Kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire kb. dió nagyságú golyókat rakunk a tésztából. 150 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt halvány rózsaszínre sütjük. A recept Leila Lindholm: A piece of cake c. könyvében jelent meg, ezen a linken találtam rá.
Tipp: Szárított levendulavirágot teaként, a patikában, fitotékában, vagy bioboltban vásárolhatunk. A 'Herbária patikája' ,magyar gyógynövény- és teamárka ellenőrzött patikai minőségű levendulavirágot forgalmaz.
Omlós levendulás kekszek
Ez is finom, a porhanyós és a ropogós közt félúton. Citromhéj, és aszalt gyümölcsök nélkül sütöttem, úgy is finom! Hozzávalók 300 g sima liszt, 20 g kukoricaliszt, 250 g vaj, 80 g porcukor, 1 közepes tojás /tojásmentesen: gombócnyi tejföl 1 e.k. keményítővel/, 1 tk sütőpor, fél lime reszelt héja, 1 evőkanál aszalt vörös áfonya nagyon apróra vágva /elhagyható/,1 e.k. levendulavirág. Így készül: Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd az egész tojással. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a vajas keverékhez adjuk. Simára keverjük és egy nagyobb darab folpackra pakoljuk evőkanállal. A folpack segítségével 4cm átmérőjű hengert formázunk. Legalább 1 órára, vagy 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezután vékony szeleteket vágunk a rúdból és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük és a kekszet 200 fokon 8-10 percig sütjük. Ezt a receptet egy magyar levendulás oldalon találtam.
Fehércsokis vörösáfonyás keksz
Hozzávalók: 1 csésze sima liszt, 1 csésze zabpehely, 1/2 csésze barna cukor, vagy fél csésze méz, 2/3 csésze kókuszreszelék, 1/2 csésze aszalt vörösáfonya, vagy mazsola, 1 teáskanál fahéj, 125 g vaj, 2 e.k. méz, 3 e.k. víz, 1 mokkáskanálnyi sütőpor, 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna, 200 g fehér csoki.Így készül Liszt+ sütőpor+szódabikarbóna+fahéj+cukor+zabpehely+áfonya: összekeverni. Vaj+méz+víz összekeverni. Ezután a két keveréket összekeverjük, és 5 cm-ként kis golyókat helyezünk a tepsibe. 160°-on 15'-ig sütjük. Ha kihűlt, bekenjük őket olvasztott fehér csokival (vízgőzben, vagy lassú tűzön olvasztjuk fel, egy kis gombóc vajat és 2-3 csepp vizet keverünk hozzá.)Úgy is működik, hogy a fehér csokit durvára aprítva a tésztába keverjük és bele sütjük a kekszbe. Ez a recept itt található.
Jó sütögetést, ajándékozást :)
Ha tetszik a poszt, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. Kedveld és kövesd a blogot a FB-on, hogy értesülj az új posztokról :) Szép napokat :)