2013.03.07. 14:34 Lázár Márta
Feng shui egy londoni lakásban

001.jpg

Lakáselemzés – fotókkal. A valóságban csak akkor konzultálok képek alapján, ha előzőleg már láttam a lakást, és ha nagyon muszáj, pl. a festők már a küszöbön toporzékolnak, a színekre várva, de amint tehetem, ilyenkor is kimegyek és megnézem, vajon tényleg rendben van/lesz-e minden azok alapján, amit megbeszéltünk. Itt, a blogon viszont szerencsésebbnek tartom, ha semleges lakásokat nézegetünk, képek alapján, a klasszikus feng shui szemszögéből. Előző alkalommal egy brazil és egy svéd lakást elemeztünk, most egy londoni garzont nézünk meg.

A feng shui részben hasonlít a lakberendezéshez, hiszen a harmóniára törekszik, de ezen túl, bizonyos elvek alapján igyekszik feltárni számos rejtett, nem tudatos szokást és tulajdonságot. A lakótér a személyiség tükre, egyben a történések, életesemények irányát is hordozza. Amikor a lakással a klasszikus feng shui alapján foglalkozunk, akkor ezzel együtt az életmódot, a lakók életét is az egyensúly irányába tereljük. A feng shui klasszikus irányzatai szerint a lakásunk formai elrendezése, kialakítása nemcsak hogy tükrözi az életünket, hanem előmozdítja, vagy éppen fékezi az eseményeket.

Londoni kislakás

Többlakásos társasház emeletén vagyunk. Az előszobáról nincs kép, pedig a klasszikus feng shui szerint ez az egyik legfontosabb helyiség, mely az előmenetelünkhöz kapcsolható. Amit látunk: a nappali, és vele egy légtérben a konyha-étkező. Az összkép nőies,a hangulat és a részletek alapján művészlelkű, művészettel foglalkozó nő lakik itt. A fókusz a kanapéra, pianínóra és a képekre esik.

002.jpg

Színek

Megnyugtató és biztonságot sugárzó barna padló (Föld jelleg), fehér falak (Fém), piros (Tűz), mint kiegészítő szín, álkandalló, művészeti és gasztro-könyvek. A fehér-vörös páros, vagyis a Fém-Tűz ellentétesek, ezzel együtt dinamizmust hordoznak, egyfajta finom feszültséget, mozgást visznek a térbe. Az összkép harmonikus, a falon lévő piros tónusok fölemelik a tekintetet, ez azért fontos, mert a nagyon alacsony, lapos bútorok általában az elnyugváshoz, passzivitáshoz, relaxációhoz járulnak hozzá, a magasabban lévő, erőteljes formák, színek pedig az életeseményeket segítenek mozgásban tartani.

Berendezés

A szobában nincs túl sok bútor, áttekinthető és tagolt felületek váltakoznak. A tér ritmusa az életritmussal is összefügg, fontos, hogy ne terheljük túl bútorokkal a lakást, maradjanak üres felületek is, ne pakoljunk mindent tele dísztárgyakkal, különben hová áramolhatna be, ami új?

xx.jpgKorrekció

A nappaliban egy korrekciót érdemes végeznünk. A pianínó fölötti rajz művészi szempontból tökéletes, viszont privát élettérben,  amikor folyamatosan szem előtt van, nyomasztó. A képek az életünk eseményeinek tükrei, ez az alkotás nem túl pozitív tendenciákat jelezhet. A klasszikus feng shui ragaszkodik hozzá, hogy a képeink legyenek életteliek, vidámak, harmonikusak; amit kint, a térben megjelenítünk, az történik a lelkünkben, személyiségünkben és az életünk eseményeiben is. Amikor egy konzultáció során nyomasztó műalkotást találunk, először megbeszéljük, vajon miért került föl, mit jelképez, ragaszkodik-e hozzá a tulajdonos, és mit szól ahhoz, hogy valami másra cseréljük ki.

Konyha-étkező

Összképében letisztult, minimalista, ellenpontja a művészi „káosznak”.

005.jpg

Tűzhely-probléma

A tűzhely a konyhaszigeten található, ez lakberendezői szempontból teljesen rendben van, azonban a  klasszikus feng shui az egyik sarkalatos hibának tartja, ha a tűzhely kikerül a fal védelmező támasztékából és a pulton, vagy konyhaszigeten kap helyet. A tűzhely – sok minden más mellett - a megélhetéssel, anyagiakkal függ össze. Akkor válik erőteljessé, ha mögötte van támasztó felület, vagyis egy szilárd fal előtt található. A mosogatónak ellenben minél szabadabban kell elhelyezkednie, itt pedig pont fordítva van, bent, korlátozott helyen a mosogató (Víz energia), kint, kiszolgáltatott módon a tűzhely (Tűz energia).

Mivel az áthelyezésük meglehetősen költséges, áthidaló megoldásként a tűzhely mögé támasztékot , egy olyan elemet érdemes helyezni, ami helyettesíti a falat. Nem kell nagyon magasnak lennie, elég, ha kb. fél méter magas.

Étkező

006.jpg

Az étkezővel minden rendben, az asztal fölötti lámpa adja a fókuszt.

Hálószoba

007.jpg

A hálószoba az emeleten van, és meglepetésként egy légtérben a fürdővel. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, elsőre mindenképpen furcsa, de a WC és mosdó külön helyiségben található, így a tisztulás momentumai nem zavarnak be a háló hangulatába. 

Nem kekeckedés, de a fürdőkád fölött sem lóg vidám, szexis kép, művészi, hogyne, de ha választani kell, akkor ne önmarcangolót, inkább valami vidámat. Az ágy fölötti alkotás valószínűleg egy Jack Vettriano-kép. A klasszikus feng shui minden esetben tüzetesen kielemzi az ágy elhelyezkedését, ettől most eltekintünk, mivel az alaprajzot nem ismerjük. A hálószoba nagy ablakát éjszakára érdemes elfüggönyözni, a pihentető alvásért. 

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

{Képek forrása: nicety Szöveg: fengshuitrend, Lázár Márta. Kérlek, ne másold, ha szükséged van rá, írj nekem. } 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, hogy más is olvashassa. Köszönöm <3  Itt likeolhatod a blogot, kövesd az új posztokért. Szép napot :) 

2013.03.07. 14:34

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása