Nagyon finom, omlós, tartós keksz. Hideg estéken, kerti partin csodás sör- és borkorcsolya, de csak úgy, szombat estéken ropogtatni is különleges. Sokáig eláll, előre elkészíthető. Nyersen is tárolható, a hűtőből előkapva 10 perc alatt készre sül. Íme 4 változat. Mindegyiket belehempergethetjük mákba, vagy fehér/fekete szezámmagba.
1. Anne receptje
Ez az eredeti recept, az benne a pláne, hogy Anne a hengereket mákba forgatja, így látványban is egy guszta keksz az eredmény. Anne gasztroblogján, az Anne's kitchen-ben találunk rá.
Hozzávalók, kb. 40 darab kekszhez:
21 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 1 csipetnyi só, 16,5 dkg vaj, 16,5 dkg reszelt parmezán (Ha nem parmezánnal készítjük, akkor lehet az egész cheddar, vagy fele-fele trappista, vagy más, pl. füstölt sajt is jó), 5 dkg reszelt cheddar sajt, 1 tojás
Így készül
A vajat habosra keverjük, ha van robotgépünk, azzal, ha nincs, akkor habverővel, ezután hozzákeverjük a tojást, sót és a reszelt sajtokat. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, majd összegyúrjuk, hogy a morzsa összeálljon. Három felé vesszük, kb. 5-
Sütés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a hengereket fél cm-es szeletekre vágjuk és elrendezzük egy sütőpapírral bélelt tepsin. Hagyjunk köztük egy kis helyet, mert egy picit megnőnek a kekszek. Kb. 10 perc alatt rózsaszínre sütjük. Vigyázzunk, hogy meg ne barnuljon, akkor keserű lesz! Hagyjuk kihűlni, és óvatosan szedjük ki.
2. A mindmegette
Ezt a receptet egy mindmegetté-s alapján variáltam át, nagyon omlós lett!
Hozzávalók: 25 dkg búzaliszt (BL 55), 1 csipetnyi só, 15 dkg reszelt sajt, 8 dkg vaj, 1 db tojássárgája, 2 evőkanál víz, 3 evőkanál tejföl
Így készül
A liszthez, sót, reszelt sajtot alaposan összekeverjük, a hideg vajat is hozzáadjuk, majd összemorzsoljuk, míg éppen összeáll.
A tojássárgáját a 2 evőkanál jeges vízzel elkeverjük, majd a lisztes-sajtos keverékhez adjuk. Gyors mozdulatokkal ezt is összegyúrjuk, amíg éppen össze nem áll.
A tésztából két db., egyenként 20 cm-es rudat formázzunk fólia segítségével. Próbáljuk tömörre formázni, mert ha belül hézagos marad, a szeletelés során szét fog esni a tallérunk. A rudakat pár órára (vagy egy éjszakára) tegyük a hűtőszekrénybe.
Egy-két óra múlva, mikor a rudak kellően megdermedtek, a fóliából kitekerve éles késsel kb. fél cm-es korongokat vágunk belőle. Ezeket érdemes sütőpapírral bélelt tepsibe rakni, de mivel nagyon sok zsiradékot tartalmaz, még ez is elmaradhat.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, szép arany színe legyen, de ne hagyjuk megégni.
Tipp
Lehet ízesíteni is: borssal, vagy füstölt sajttal. Ünnepekre is kiváló, mivel előre elkészíthető, és friss marad több napon át.
3. Tojásmentes
Ennek sokan örültek, mert van, aki allergiás a tojásra, tehát legyen ez is, ha már sütünk :) A Szamóca receptoldal-on találtam.
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
15 dkg reszelt sajt (cheddarral és parmezánnal is jó, de lehet trappistával vagy Karaván sajttal is finom), 15 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, pici só, 3 evőkanál hideg víz. (Se tojás, sem sütőpor nem kell bele!)
Így készül
A hozzávalókat nagyon gyorsan (hogy a vaj ne olvadjon meg) összegyúrjuk.
Az így kapott tésztát két részre osztjuk, mindkét feléből egy-egy hosszú, kb. 4-
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az egyik hengert kivesszük a mélyhűtőből, és kb. fél centi vastag szeleteket vágunk belőle. A szeleteket egymástól minimum 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és a forró sütőbe toljuk. A tészta másik felét akkor vesszük elő, mikor az első adag már megsült, azt is felvágjuk, tepsibe rakjuk.
A sütési idő mindössze 10-12 perc. Vigyázat, könnyen megég, és akkor a sajt keserű lesz!
Tipp
A tepsibe sorakoztatott nyers kekszek tetejét megszórhatjuk sütés előtt szezámmaggal, napraforgómaggal.
4. Bio változat
A gasztrotipp-en találtam.
Hozzávalók:
Így készül
A vajat a lisztekkel morzsoljuk el, s amikor morzsa állagú, adjuk hozzá a sajtot, a sót, a frissen őrölt borsot, a tojás sárgáját és annyi vizet (kb. 0,5-
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A hengerekből 5-
Ha tetszett a poszt, köszönöm, ha megosztod! A blogot a Facebook-on itt kedvelheted. Friss posztokat akkor láthatsz, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület kattintod. Szép napokat :)