2013.06.05. 17:52 Lázár Márta
Sós, sajtos, ropogós keksz

016.jpg

Nagyon finom, omlós, tartós keksz. Hideg estéken, kerti partin csodás sör- és borkorcsolya, de csak úgy, szombat estéken ropogtatni is különleges. Sokáig eláll, előre elkészíthető. Nyersen is tárolható, a hűtőből előkapva 10 perc alatt készre sül. Íme 4 változat. Mindegyiket belehempergethetjük mákba, vagy fehér/fekete szezámmagba. 

1. Anne receptje

Ez az eredeti recept, az benne  a pláne, hogy Anne a hengereket mákba forgatja, így látványban is egy guszta keksz az eredmény. Anne gasztroblogján, az Anne's kitchen-ben találunk rá. 

Hozzávalók, kb. 40 darab kekszhez:
21 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 1 csipetnyi só, 16,5 dkg vaj, 16,5 dkg reszelt parmezán (Ha nem parmezánnal készítjük, akkor lehet az egész cheddar, vagy fele-fele trappista, vagy más, pl. füstölt sajt is jó), 5 dkg reszelt cheddar sajt, 1 tojás

Így készül

A vajat habosra keverjük, ha van robotgépünk, azzal, ha nincs, akkor habverővel, ezután  hozzákeverjük a tojást, sót és a reszelt sajtokat. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, majd összegyúrjuk, hogy a morzsa összeálljon. Három felé vesszük, kb. 5-6 cm átmérőjű hengereket formázunk belőle, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább egy órára.

Sütés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a hengereket fél cm-es szeletekre vágjuk és elrendezzük egy sütőpapírral bélelt tepsin. Hagyjunk köztük egy kis helyet, mert egy picit megnőnek a kekszek. Kb. 10 perc alatt rózsaszínre sütjük. Vigyázzunk, hogy meg ne barnuljon, akkor keserű lesz! Hagyjuk kihűlni, és óvatosan szedjük ki.

2. A mindmegette

Ezt a receptet egy mindmegetté-s alapján variáltam át, nagyon omlós lett!

Hozzávalók: 25 dkg búzaliszt (BL 55), 1 csipetnyi só, 15 dkg reszelt sajt, 8 dkg vaj, 1 db tojássárgája, 2 evőkanál víz, 3 evőkanál tejföl

Így készül

A liszthez, sót, reszelt sajtot alaposan összekeverjük, a hideg vajat is hozzáadjuk, majd összemorzsoljuk, míg éppen összeáll.
A tojássárgáját a 2 evőkanál jeges vízzel elkeverjük, majd a lisztes-sajtos keverékhez adjuk. Gyors mozdulatokkal ezt is összegyúrjuk, amíg éppen össze nem áll.
A tésztából két db., egyenként 20 cm-es rudat formázzunk fólia segítségével. Próbáljuk tömörre formázni, mert ha belül hézagos marad, a szeletelés során szét fog esni a tallérunk. A rudakat pár órára (vagy egy éjszakára) tegyük a hűtőszekrénybe.
Egy-két óra múlva, mikor a rudak kellően megdermedtek, a fóliából kitekerve éles késsel kb. fél cm-es korongokat vágunk belőle. Ezeket érdemes sütőpapírral bélelt tepsibe rakni, de mivel nagyon sok zsiradékot tartalmaz, még ez is elmaradhat. 
180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, szép arany színe legyen, de ne hagyjuk megégni.

Tipp

Lehet ízesíteni is: borssal, vagy füstölt sajttal. Ünnepekre is kiváló, mivel előre elkészíthető, és friss marad több napon át. 

3. Tojásmentes

Ennek sokan örültek, mert van, aki allergiás a tojásra, tehát legyen ez is, ha már sütünk :) A Szamóca receptoldal-on találtam. 

Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 
15 dkg reszelt sajt (cheddarral és parmezánnal is jó, de lehet trappistával vagy Karaván sajttal is  finom), 15 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, pici só,  3 evőkanál hideg víz. (Se tojás, sem sütőpor nem kell bele!)

Így készül

A hozzávalókat nagyon gyorsan (hogy a vaj ne olvadjon meg) összegyúrjuk.

Az így kapott tésztát két részre osztjuk, mindkét feléből egy-egy hosszú,  kb. 4-5 cm átmérőjű hengert formázunk, majd jó szorosan sütőpapírba vagy alufóliába tekerjük, aztán 15-20 percre mélyhűtőbe rakjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.  Az egyik hengert kivesszük a mélyhűtőből, és kb. fél centi vastag szeleteket vágunk belőle. A szeleteket egymástól minimum 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és a forró sütőbe toljuk. A tészta másik felét akkor vesszük elő, mikor az első adag már megsült, azt is felvágjuk, tepsibe rakjuk.

A sütési idő mindössze 10-12 perc. Vigyázat, könnyen megég, és akkor a sajt keserű lesz!

Tipp

A tepsibe sorakoztatott nyers kekszek tetejét megszórhatjuk sütés előtt szezámmaggal, napraforgómaggal.

4. Bio változat

A gasztrotipp-en találtam. 

Hozzávalók: 100 g hideg vaj, felkockázva, 100 g parmezán vagy pecorino (vagy parmezán, vagy cheddar, de mindenképpen intenzívebb ízű sajt legyen), reszelve, 100 g tönköly fehérliszt, 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 db bio tojás, szétválasztva, kevés hideg víz, csipet só, bors, mák

Így készül

A vajat a lisztekkel morzsoljuk el, s amikor morzsa állagú, adjuk hozzá a sajtot, a sót, a frissen őrölt borsot, a tojás sárgáját és annyi vizet (kb. 0,5-1 dl), hogy össze tudjuk állítani a tésztát.  Ha túl sok vizet adtunk hozzá és nagyon ragadós, akkor ellensúlyozzuk egy kevés liszttel. Akkor jó, ha már nem ragad a tészta a tálhoz. Osszuk ketté a tésztát, gyúrjunk két rudat belőle (kb.  12-15 cm hosszú és 3-4 cm átmérőjű legyen), mindkét rudat kenjük meg a tojásfehérjével, majd forgassuk bele mákba. Csomagoljuk folpackba a rudakat, és tegyük a mélyhűtőbe 15 percre (vigyázzunk, ne fagyjanak meg!).

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A hengerekből 5-7 mm vastag darabokat vágjunk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor jók, amikor erős sajtillat van a lakásban és aranybarnára pirultak.

015v.png

017.jpg

010.jpg

Ha tetszett a poszt, köszönöm, ha megosztod! A blogot a Facebook-on itt kedvelheted. Friss posztokat akkor láthatsz, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület kattintod. Szép napokat :) 

2013.06.05. 17:52

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása