Mindhárom csodás leves igazi nyári sláger, mert
- gyorsan elkészül
- egyszerű
- tele van vitaminnal :)
- hűsítő hatású
Személyes Minden tiszteletünk azoké, akik ebben a rettenet hőségben megfőzik a klasszikus ebédet! Én nem tartozom közéjük... Imádok főzni, és nemcsak azért, mert a qi (csi) egy részét a finom ételből vesszük magunkhoz, ó nem. Főzni amolyan isteni meditáció, kreatív folyamat, az egyik legjobb ajándék a szeretteinknek, de ilyen melegben?! Tegnap, a gyors-pogácsa sütés után már felsejlettek a mai levesek körvonalai, így örömmel osztom őket. Másodiknak barbecue-szószos szelet és zöldséges tésztasaláta várja a családot. Este pedig egy jó adag kenyérlángos :)
Receptek
Salmorejo: andalúziai nyers paradicsomleves
Nevében a származása, érdemes elkészítenünk, mert a paradicsom igazi hűsítő hatású finomság.
Hozzávalók: fél kiló érett paradicsom, amit forró vízbe dobálunk, majd kiszedjük és lehúzzuk a héját. 1-2 szelet kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 e.k. olívaolaj, balzsamecet, vagy frissen facsart narancslé, bors, só, szükség szerint víz, pici méz.
Így készül A paradicsomokat felvágjuk, magvait kiszedjük, felvágjuk, majd hozzá aprítjuk a kenyeret, a szétnyomott fokhagymát, és kb. fél órára elvonulunk pihenni, ez alatt a kenyér és paradicsom remekül mulatja magát. Fél óra múlva erőt veszünk magunkon, minden hozzávalót a turmixgépbe kanalazunk, simára turmixoljuk, ha túl tömény, vízzel hígítjuk és ha úgy gondoljuk, hogy hidegen még jobb lenne, egy kis időre a hűtőbe tesszük.
Tipp Készíthetjük úgy is, hogy a paradicsomot csak meghámozzuk és a magvas-lédús részt is a leveshez turmixoljuk, így is nagyon finom. A kenyér is elhagyható belőle, és hűteni sem muszáj! Magában, vagy bármilyen sós sajttal tálalhatjuk.
Tarator: bolgár uborka krémleves
Egy igazi, finom balkán leves, amit különféle verzióban készítenek a török, görög, albán, izraeli, libanoni, de még a szír és perzsa konyhákban is. Hiszen az uborka is tudja, amit a paradicsom: remekül hűsít, ezért valódi nyári leves készülhet belőle.
Hozzávalók: 1 db. kígyóuborka, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 kis, vagy 1 nagy pohár natúr joghurt, 3-4 e.k. tejföl, kis csokor friss kapor, olívaolaj, só. Esetleg kevés durvára aprított dió, és kevés feta.
Így készül Az uborkát meghámozzuk, egy kis részét apró kockákra vágjuk, a többit összeturmixoljuk az olívaolajjal, fokhagymával, kaporral, sóval, joghurttal, ha szükséges, egy kis vizet is adhatunk hozzá. Belekeverjük a felkockázott uborkát, és a dióval, fetával megszórva (vagy anélkül, magában), friss kenyérrel tálaljuk.
Avokádó krémleves
Amazóniai hagyományos leves, aminek eredeti nevét nem találtam meg, de ez mit se von le kellemes, krémes, hűsítő jellegéből.
Hozzávalók: 1 érett avokádó (ha még nem puha, tegyük papírzacskóba egy almával együtt, és 1-2 nap alatt megpuhul), 4 dl. natúr joghurt, 1 dl tej, 1/2 citrom, vagy lime leve, 1/2 hagyma, felaprítva, 1 kis fokhagyma gerezd, őrölt fehér bors, szerecsendió, só.
Így készül Minden hozzávalót turmixoljunk krémesre, ha szükséges, egy kis vizet is adagoljunk hozzá. Ha hűvösebben szeretjük, keverjünk bele friss, aprított mentát.
Tipp Készíthetjük zöldség- vagy húsleves alaplével is, ekkor kevesebb joghurtot keverjünk hozzá, de csak bio minőségű leveskockát használjunk.
Ha tetszett a poszt, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. Cserében itt mindig tartalmas posztok várnak! A Feng shui trend blogot a FB-on is kedvelheted, ahol sok szép inspirációt találsz - amik szintén izgalmasak - de nem érnek fel egy újabb blogbejegyzéssel :)
{Képek forrása: tarator 79ideas, salmorejo pinterest, avokádó indulgy és prettylittlepieces és fengshuitrend blog}