2013.11.08. 14:14 Lázár Márta
{Gourmet} Süssünk olasz- és francia almás pitét

006.jpg

Az almás pite, főleg a kerek formájú: tökéletes, tortaszerű sütemény egy csésze tea vagy kávé mellé. Felmelegít, erősít, és még finom is. 

A francia recept olvasói kérés, az olasz személyes kedvenc, dupla adagban is 1-2 óra alatt nyoma vész :)  A körkörös almás pite abban különleges, hogy az alma a tetejére kerül, puha, vékony és ropogós. Ráadásul gyorsabban készül, mint a mi hagyományos, gyúrt-reszelt almás piténk, így vendégvárónak is tökéletes. Az olasz almás pite a muffinandcoffe-n jelent meg, és állítólag  Nigella könyvében is szerepel. A francia  almás pite a Tartelette blogról való, a szerző nosztalgiája a nagymama alma illatú, meghitt őszi délutánjai után. 

Olasz almás pite – Torta di mele

003b.jpg

Hozzávalók 100 g puha vaj, 250 g liszt, 2 teáskanál sütőpor, csipet só, 150 g cukor, 2 tojás,1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília kivonat, 75 ml tej, 4 db. alma, 1 evőkanál barna cukor, 1/2 teáskanál fahéj

Így készül

1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.

2. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, sót, puha vajat, cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot). Fokozatosan adjuk hozzá a tejet és keverjük szép simára.

3. Az almákat tisztítsuk meg, majd egy fél egy almát vágjunk kockákra, és keverjük a tésztához.

4. A többi almát vágjuk fel vékony szeletekre. Öntsük a tésztát egy kivajazott, lisztezett kerek formába, majd körben rendezzük el a tetején az almákat

5. Keverjük össze a barna cukrot a fahéjjal, és szórjuk rá a tetejére.

6. Süssük 40-45 percig, amíg feljön, és szép, arany színű lesz.

Melegen és hidegen is finom.

Francia almás pite kardamommal

001.jpg


Hozzávalók: 3-4 normál méretű alma, 1 pohár joghurt, 1/2 csésze cukor, 2 tojás, 1/2 csésze szelíd olívaolaj,1 db. citrom héja és leve, 2 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál őrölt kardamom, 1/4 teáskanál őrölt fahéj

Így készül 

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

2. Egy kisebb tortaformát, vagy kerek kerámia formát vajazzunk-lisztezzünk ki, vagy tegyünk bele sütőpapírt.

3. Hámozzuk-tisztítsuk meg, és keresztben szeleteljük fel az almákat, tegyük egy tálba, és locsoljuk meg víz és citromlé keverékével, hogy ne barnuljon meg.

4. Egy tálban, habverővel keverjük össze a joghurtot, a cukrot és a tojás, amíg világos, habos nem lesz, majd adjuk hozzá az olajat és a citromlevet, keverjük el, majd szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, az őrölt kardamomot, fahéjat, és keverjük teljesen simára. 

5. Öntsük az előkészített formába, tetejére helyezzük el a leitatott az alma szeleteket (szárított kissé). 

6. Süssük 30-40 percig, amíg tűpróbával már szépen megsült a közepe is. 

Tálalhatjuk forrón, hideg vaníliás öntetettel, vagy hidegen, forró öntettel.

004.jpg

 

 

 

 

2013.11.08. 14:14

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása