Az almás pite, főleg a kerek formájú: tökéletes, tortaszerű sütemény egy csésze tea vagy kávé mellé. Felmelegít, erősít, és még finom is.
A francia recept olvasói kérés, az olasz személyes kedvenc, dupla adagban is 1-2 óra alatt nyoma vész :) A körkörös almás pite abban különleges, hogy az alma a tetejére kerül, puha, vékony és ropogós. Ráadásul gyorsabban készül, mint a mi hagyományos, gyúrt-reszelt almás piténk, így vendégvárónak is tökéletes. Az olasz almás pite a muffinandcoffe-n jelent meg, és állítólag Nigella könyvében is szerepel. A francia almás pite a Tartelette blogról való, a szerző nosztalgiája a nagymama alma illatú, meghitt őszi délutánjai után.
Olasz almás pite – Torta di mele
Hozzávalók
Így készül
1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.
2. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, sót, puha vajat, cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot). Fokozatosan adjuk hozzá a tejet és keverjük szép simára.
3. Az almákat tisztítsuk meg, majd egy fél egy almát vágjunk kockákra, és keverjük a tésztához.
4. A többi almát vágjuk fel vékony szeletekre. Öntsük a tésztát egy kivajazott, lisztezett kerek formába, majd körben rendezzük el a tetején az almákat
5. Keverjük össze a barna cukrot a fahéjjal, és szórjuk rá a tetejére.
6. Süssük 40-45 percig, amíg feljön, és szép, arany színű lesz.
Melegen és hidegen is finom.
Francia almás pite kardamommal
Hozzávalók: 3-4 normál méretű alma, 1 pohár joghurt, 1/2 csésze cukor, 2 tojás, 1/2 csésze szelíd olívaolaj,1 db. citrom héja és leve, 2 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál őrölt kardamom, 1/4 teáskanál őrölt fahéj
Így készül
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Egy kisebb tortaformát, vagy kerek kerámia formát vajazzunk-lisztezzünk ki, vagy tegyünk bele sütőpapírt.
3. Hámozzuk-tisztítsuk meg, és keresztben szeleteljük fel az almákat, tegyük egy tálba, és locsoljuk meg víz és citromlé keverékével, hogy ne barnuljon meg.
4. Egy tálban, habverővel keverjük össze a joghurtot, a cukrot és a tojás, amíg világos, habos nem lesz, majd adjuk hozzá az olajat és a citromlevet, keverjük el, majd szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, az őrölt kardamomot, fahéjat, és keverjük teljesen simára.
5. Öntsük az előkészített formába, tetejére helyezzük el a leitatott az alma szeleteket (szárított kissé).
6. Süssük 30-40 percig, amíg tűpróbával már szépen megsült a közepe is.
Tálalhatjuk forrón, hideg vaníliás öntetettel, vagy hidegen, forró öntettel.