2015.01.31. 23:58 Lázár Márta
Így gyógyulunk mi: bevált praktikák megfázásra

v7.jpg

Felejtsd el a forró vízbe öntött porokat,  a gyógycukorkákat és a kérdezze meg gyógyszerészét típusú gyorssegélyt. Inkább térj vissza nagyanyáid bevált praktikáihoz - persze csak addig a szintig, amíg az öngyógyítás lehetséges. Ha túl hosszú ideig vagy ramatyul, akkor ne hanyagold az orvost. Összegyűjtöttük azokat a praktikákat, amiket hétköznapi emberek - barátaink, rokonaink, munkatársaink - vetnek be kezdődő megfázás, nátha esetén. Sikerrel! 

I. csapás

NEM ENNI, ÁM SOKAT INNI

Keveset enni, sokat inni, ez az első lépés. A sok forró ital beindítja a szervezet lanyhán működő folyamatait, és átmossa a testet, kisöpörve a kórokozók (egy részét, legalábbis). Mit igyunk? Forró és meleg italokat, kezdve a   teától a forralt boron át e levesekig. Mit NE igyunk? Kávét (szárít és energiát von el a szervezettől), cukros italokat (a cukornak hűtő hatása van, emellett táptalaja a kórokozóknak, akárcsak a tej), kakaót, tejet.

Íme 4 tipp. 

1. Forró víz kúra

Biztos, hogy erre sokan fanyalogni kezdenek, á, te jó ég, FORRÓ VÍZ?! Igen. Egy igazán erőteljes tisztító, melegítő szer. A legjobb első segély, ha úgy érzed, megfáztál. Amikor megjelennek a tipikus jelek - didergés, hideg végtagok, tüsszögés, torok kaparás - gyorsan forralj fel kb. másfél l vizet, töltsd termoszba, öltözz fel jó melegen és bújj az ágyba. A forró vizet kortyolgasd el szép komótosan. Ha kiizzadtál, válts száraz ruhára, majd aludj egyet. 

v13.jpg

2. Gyömbér tea

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a gyömbér csodáit. Csíraölő hatású, tisztítja a belső szerveket, salaktalanít, felmelegíti a testet és lelket. Azt csak mellékesen jegyezzük meg, hogy afrodiziákum is, most nem ez a lényeg. A legkönnyebben úgy készül a gyömbértea, hogy forró vízbe finomra reszelt, friss gyömbért dobunk, egyet forralunk rajta, hagyjuk állni kb. 5-10 percet, majd leszűrve, ha lehet, magában isszuk. Mennyit? Minél többet, annál jobb!  

v9.jpg

3. Masala tea

Ez bizony a tipikus mézeskalács fűszerekből készült főzet, aminek számtalan változata létezik. Lehet nagyon erősen, és gyengéden készíteni. Torokfájás és hasfájós megfázás esetén érdemes kipróbálni. Ha valakinek nincs kedve, ideje külön beszerezni a komponenseket, vegyen egy tasak fűszerkeveréket és forrázza le, hagyja állni, majd szűrje le és még forrón igya meg. Akinek szokatlanul erősek ezek az ízek, szelídítheti kókusztejjel, vagy más gabona tejjel. A masala teának amúgy is tartozéka a tej, de megfázás esetén nem ajánlott tejet fogyasztani, mivel felerősítheti a gyulladásos folyamatokat és a váladékképződést.

Recept

Vedd a következőket:

1 ek kardamom (egész)
1 ek fahéj rúd (apróbbra tördelve)
1 ek koriander mag összezúzva
1/2 ek szegfűszeg (egész)
1/2 ek feketebors (egész)
1/2 ek édeskömény (egész) és 1-2 szem csillagánizs

Forró vízbe dobd bele, lassan forralj egyet rajta, hagyd állni, majd szűrd le és mézzel, gabona tejjel, vagy kókusztejjel sűrítsd. (Amikor nem vagy beteg, mehet bele tejszín, vagy zsírosabb tej.) 

v11.jpg

4. Forró leves

Úgymint: lassan főtt zöldségleves, csirke leves, velős csont leves, fokhagymaleves. Mindegyiket lehet forrón kortyolgatni, utána kihagyhatatlanul fontos az ágynyugalom és pihenés.  

 II. csapás

MELEGÍTÉS

Forró lábfürdő

A náthánál jó hatású a forró lábfürdő, amit olyan forrót készítünk, amilyet a lábunk még elbír. A vizet folyamatosan töltsük utána, nehogy kihűljön. 

Ha nagyon szakszerűek akarunk lenni, íme egy aprólékos leírás itt. Általában a lábfürdőkről és válfajaikról itt

III. csapás

GYÓGYÍTÓ ÉTKEK

1. Fokhagyma

Ha nem fáj a hasunk, és különösebben nem érzékeny a csípősre, akkor együnk minél több friss fokhagymát. Leghatásosabb, ha nem zúzzuk össze, hanem szétrágjuk. Elsőre borzalmas lehet, de idővel megszokjuk :) Mit együnk mellé? Olívaolajba mártogatott pirítóst, amit meghinthetünk "Curry fűszerkeverék"-kel is. A Curry kurkumát tartalmaz, a fokhagymával együtt az egyik legjobb antibakteriális csodaszer, nem beszélve arról, hogy csupa hasznos anyagot (ásványi anyagok, gyulladácsökkentők, stb.) tartalmaz.  

v12.jpg

3. Savanyú káposzta

Minden van benne, amire egy küszködő szervezetnek szüksége van, kezdve a C-vitamintól a tejsavig, ami az emésztést teszi rendbe, s ezzel a szervezet küzdelmét könnyíti meg. Ha nem tudjuk megenni, mert nincs étvágyunk, igyunk szoba hőmérsékletű káposztalevet. Ha tudunk enni, héjában sült krumplival fogyasszuk.

IV. BIZARR PRAKTIKÁK

1. Hagymát a zokniba!

Ha még nem elég erőteljes a szag, akkor lehet így fokozni a dörgedelmes gyógyító bűzt. Ha meg úgyse érzed, akkor pláne nem fog zavarni, ám hozzá járul a gyógyuláshoz.

Végy egy hagymát, hámozd meg, aprítsd fel, közben könnyezz egy jó nagyot (ez is tisztít!) , sétálj el az ágyhoz, a hagyma szeleteket pakold gézbe, majd a zokniba és vedd föl ezt a kis pakkot a lábadra. Érdemes megküzdened vele, mert a hagyma, akárcsak a fokhagyma, allicint tartalmaz,  egy olyan vegyületet, amely segít a  fertőzés elleni küzdelemben és növeli az immunválaszt. A hagymazokni leírása itt is megtalálható. 

2. Zúzott fokhagyma kistányérra

Ezen praktika bevetésekor a lakás garantáltan megtisztul a...mitől is? Az orvos, aki ezt egyikünknek ajánlotta, azt mondta, hogy a levegőben terjengő ejnye-bejnyéket segít száműzni, valamint segíti az orr kidugulását. Legalább 1 fej fokhagymát kell megpucolni, összezúzni, vagy átpréselni és kistányérra szétterítve az ágyunk közelében elhelyezni.Grrrrrrrrrrrrr. 

3. Alvás sapkában

Régi elődeink akkor is alvó sipkát húztak, ha nem voltak megfázva. Ezt a szokást érdemes előkapni, ha a fejünk megfázott. Ha orrdugulással, fülzúgással, homloktáji fájdalmakkal küszködünk, hathatós segítség a sapkában alvás.

v4.jpg

4. Vizes zoknik, OMG...

Ezt egy ismerőstől hallottuk, hogy egy természetes szereket kutató professzor azt ajánlja, hogy éjszakára rántsunk hideg vizes zoknit a lábunkra, mivel ez  felgyorsítja a láb vérkeringését, és kiválóan ösztönzi a szervezetet a méreganyagok kilökésére és a gyógyulásra. Ideig még gondolkodunk rajta, de biztos, hogy előbb-utóbb ki fogjuk próbálni :)

5. Whisky és szárított, őrölt gyömbér

Nem tudjuk, de van, aki esküszik erre a receptúrára. Mindenképpen érdemes betartani az arany szabályt: kis mennyiségben gyógyít! 

C és cink

A C-vitamin és a cink a legjobb szintetikus szerek a megfázás gyógyításában. Fontos, hogy a sokszor, kis mennyiségben bevett adag, bő folyadékkal sokkal hatásosabb, mint az extra nagy adagok egyszerre. 

v8.jpg

Ha tetszett a poszt, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blog fb oldalát itt találod, likeold és kövesd, hogy értesülj a friss posztokról.

2015.01.31. 23:58

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása