2010.12.20. 00:47 Lázár Márta
Forró csokoládé

csoki.jpg

Egész más élmény, mint a tea. Már kimondva is csupa mély hang, csooooo-koooo-lááááááááááá-dééééé, míg a tea olyan könnyed, levegős, lélekital és szellemre ható. A teázás akkor is ceremónia, ha csak egy filtereset főzünk. Relaxációs kellék, enyhén luxus, enyhén sznob felhanggal.

Elkészítése kicsit már gasztronómia, főzögetni, kavargatni, ügyelni, hogy ne égjen le... Az öt energetikai hatás (más néven „öt elem”) közül, amit a kínai energia-rendszer számon tart, a kakaó által a tűzhöz tartozik, illetve hatásában melegítő. Összességében pedig "Föld" ital (az öt elem szerinti főzésben), jól feltölt, eltelít. Lelkileg is. Hát nem? Hát de! A Csokoládé c. film (majdnem) minden nő kedvence, mint ahogy a csoki is, mely jóbarát, társ, vigasz és pszichológus egy személyben (táblában). 

Erősítő finomság

De csak kis mértékben (vagyis nem kell/ajánlott mindennap ilyet inni :) Kísérője, az édes íz, amit a jó minőségű cukor, vagy a méz ad, Föld jellegű, földel, eltelít. Mivel lassú tűzön főzzük, az ital telítődik meleg, megnyugtató erővel, tápláló hatású. Van, aki tojássárgáját kever bele, ezzel tovább növeli a hideg időszakban fontos Föld jelleget – bevallom, én sosem készítem így. Ha nem veszünk tömény étcsokit, akkor kakaóból is kiválóan meg tudjuk főzni. Szabad cukor nélkül is készíteni, főleg, ha tudatosan számolunk azzal, hogy a cukor mennyi mindent okoz - és lehetőleg sose porból kavarjuk, hanem szánjunk rá minőségi alapanyagokat és időt. A minden érzékünket megmozgató élmény kárpótol.

3 recept

Kicsit mindegyik saját vívmány, a 3. tejmentes, hogy senki se maradjon ki az örömből. 

csoki2.jpg

1. Rumos forró csokoládé

Hozzávalók: 4 dl tej, 2 dl tejszín, 1 dl rum, 1 kávéskanál méz, 6 dkg étcsokoládé, vagy 6-8 ek. kakaó.

Ízesítés variációk:

-         őrölt vanília + chili

-         vagy fahéj + ánizs + chili + gyömbér

-         vagy  fahéj + kardamom + chili+vanília

-         vagy fahéj + vanília + szerecsendió

Így készül: Forraljuk fel lassan a tejet, amikor forr, dobjuk bele a csokit, vagy kavarjuk össze apránként a kakaóval, tegyük vissza a tűzre, és ha újra forr, öntsük lassan hozzá a tejszínt és a rumot. Ha veszélyesen össze akarja kapni magát, turmixoljuk egy kicsit. Ízesítsük, és kész.

2. Krémes, forró csoki csipetnyi chili-vel

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 3 dl tej, 20-25 dkg étcsoki (legalább 65%-os), egy kanál méz, vanília őrlemény, vagy Bourbon vaníliás cukor, pici chili. 2
Így készül: A tejszínt, tejet, mézet lassú tűzön, időnként megkeverve felforraljuk. Beledobjuk az apróra tört csokit és a vaníliát, majd kevergetve még egyszer felforraljuk. Pici chilivel vadíthatjuk.

csilis3.jpg

3. Tejmentes, narancsos

Hozzávalók: 1 l víz, 2 rooibosh tea filter (vaníliás, vagy karamell ízű), 8-10 ek. kakaópor, fél csomag pudingpor, vagy étkezési keményítő, méz, 1 narancs.

Így készül

- A vizet felforraljuk, beledobjuk a teafiltert. Ha jó erős teánk lett, a filtert kivesszük.

- Egy tálkába dobjuk a kakaóport, apránként, kevergetve ráöntjük a teát, majd föltesszük forrni.

- Közben a pudingport/vagy 2-3 kanálnyi keményítőt elkeverjük pici vízzel, és amikor forr a kakaó, beleöntjük.

- Kevergetve főzzük. Ha sűrű, levesszük a tűzről és beledobjuk 1 narancs lereszelt héját, és pár karikára szelt narancsot, ezt mártogatva lehet eszegetni.

Forró csokis poszt méééég? Íme:

Forró csoki, ahogy mi szeretjük

 Sweet Paul és forró csoki

csoki3.jpg

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd tovább. FB oldal itt, likeold, hogy lásd az új posztokat. Köszönöm, szép napot Neked.
 

2010.12.20. 00:47

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása