2011.01.13. 21:02 Lázár Márta
Gyógyító ételek – Január

010v.jpg

Téli étkek

Az évszakokhoz igazodó étkezéssel kapcsolatban az egyik követendő jó tanács, hogy télen, amikor a kinti hideg még erős, a szervezet hőjét, melegét kell folyamatosan táplálnunk. Ilyenkor bölcs szokás szerint főzzük a lassú tűzön készülő hüvelyeseket (bab, sárgaborsó, lencse, száraz zöldborsó), vagy a káposztás, tormás ételeket, de sokszor használjuk a sütőt is, amikor héjában sült krumplit, sült almát, lepényeket, vagy különböző rakott- és csőben sülteket készítünk.

 Süssük, főzzük

A lassú tűz átjárja a készülő ételt, ezeket aztán frissen érdemes fogyasztani, hogy ez az ételben jelen lévő melegítő hatás a szervezetet is elláthassa meleggel. Amit ma megfőztünk, lehetőleg ne tegyük el másnapra. Főleg ne együk 2-3 napig ugyanazt. Kivétel ez alól a töltött káposzta, ami annál finomabb, minél többször melegítjük fel. A friss ételek a legtáplálóbbak. A kihűtött, lefagyasztott, majd újra kiolvasztott-felmelegített, netán mikrózott ételek már nem „élő”, tápláló hatásúak, inkább elvonják a szervezetünktől az erőt, és elfárasztanak. Ha nem áll módunkban mindig frisset készíteni, inkább szánjunk időt egy nappal korábban az előkészítésre.

Cukrot módjával!

Előfordulhat, hogy télen jobban kívánjuk az édességet, és általában nincs semmi akadálya, hogy megvásároljuk és el is fogyasszuk, amit kívánunk. Jó tudni, hogy az egyik legrombolóbb találmány a kristálycukor, mely annyira életidegen, hogy hosszú távon a szervezetből mindenféle jót kisöpör. Próbáljuk meg minimálisra szorítani a fogyasztását, és térjünk át az egészségesebb édességekre. Természetes téli édességek: alma, körte, sült gesztenye, sütőtök, mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, stb.

5-féle hőhatás

Az ételek termikus hatásáról röviden: ötféle ilyen hatás létezik, ezek: forrósító, melegítő, semleges, frissítő, hűtő. Hideg időszakban több melegítő ételt érdemes ennünk! A főtt ételek hőt vesznek fel, ezért melegítenek is, a nyersek inkább frissítő, vagy hűtő hatásúak, ezért télen kevesebbet fogyasztunk belőlük. Frissítőt-hűtőt inkább nyáron, illetve kis mennyiségben akkor, ha szervezetünkben gyulladás van. 

Receptek

Olyan recepteket állítottam össze, amelyek melegítenek, könnyen elkészíthetők, nagyon tápláló-erősítőek, és nem utolsó sorban gyorsan elkészülnek. 

1. Tea

Időnként igyunk orbáncfűteát, amelynek hangulatjavító hatása van, antidepresszánsként is ismert. A téli időszakban ajánlott inni, nyáron nem, mert a fényérzékenységet fokozza.

j5.jpg

2. Melegítő hatású italok

Télen, ha nem vagyunk betegek, akkor ilyen italokat érdemes inni.

Fa elem: cseresznyeszár, málnalevél tea. Tűz elem: üröm (gyomorbántalmak esetén), rozmaring tea; gabonakávé, karob, vörösbor, forralt bor. Föld: Vanília, ánizs (forrósító). Fém: Bazsalikom, gyömbér.

3. Könnyű paradicsomleves

Hozzávalók: víz (Víz), oregano (Tűz), vaj /olaj (Föld), bazsalikom (Fém), só (Víz), paradicsompüré (Fa), rozmaring (Tűz), kb. maréknyi előre beáztatott és turmixolt mazsola (Föld), őrölt fahéj (Föld), szegfűszeg (Fém), Őrölt gyömbér (Fém), fehér bors (Fém).

Így készül: Vizet forralok (kb. 3-4 tányérnyit), szórok bele jó csipet oregánót, dobok bele vajat /vagy öntök pici olajat, csipet morzsolt bazsalikomot, pici sót, beleöntök 2 üvegnyi paradicsompürét, összekeverem, kissé forralom, majd beleszórok pici őrölt rozmaringot, előre beáztatott és turmixolt mazsolát, mokkáskanálnyi őrölt fahéjat, csipet őrölt szegfűszeget, és ha csípősebben szeretném, pici őrölt gyömbért, vagy fehér borsot. Nagyon kevés ideig kell főzni, épp hogy forrjon föl, és kész is. Reszelt sajttal, vagy sajtkockákkal és pirítóssal tálalom. A pirítósra rá is olvaszthatom a sajtot.

soup.jpg

 Laskagomba

Aromásabb, mint a csiperke, melynek rokona, de mivel kevesebb kitint tartalmaz, könnyebben emészthető. C – és B- vitamin tartalma jelentős. Könnyen elkészíthető, nem nagyon kell pucolgatni, és teljes egészében ehető. A kínai gyógyászat már évszázadok óta használja, és manapság a modern kutatások is igazolták daganat-megelőző-gyógyító tulajdonságait.

4. Ízletes laskagomba egyszerűen

Hozzávalók: Személyenként 2 maroknyi laskagomba (Föld), vaj (Föld), 1 adag gombához 1 cikk fokhagyma (Fém), só(Víz), zöldpetrezselyem (Fa), oregano (Tűz).

Így készül: Dobjuk forró edénybe a vajat, és olvasszuk fel (ha nem vajat használunk, repce-vagy kukorica olajjal készítsük). Ha felolvadt, dobjuk bele a nem túl apróra tépkedett/vágott gombát. Forgassuk össze, és dobjuk rá a zúzott fokhagymát, keverjük meg, sózzuk, keverjük meg újra, szórjuk rá a zöld petrezselymet, majd pici oregánót, és végül újra egy pici vajat, vagy olajat cseppentsünk rá. Kb. 5 perc alatt kész van, fogyasztható friss kenyérrel, vagy krumplival, sütőtökös krumlipürével. Hatása: kiegyensúlyozó, semleges.

5. Laskagomba grillezve, még gyorsabban

Ez a változat májerősítő hatású, könnyű, érdekesen étel.Így készül: Melegítsük elő a sütőt 240 fokra. A laskagombát süssük-grillezzük összesen 7 percig, ha kivesszük, öntsünk rá egy olívaolajból-zúzott fokhagymából-borsból-sóból-ciromléből készült öntetet.

Sütőtök receptek

A sütőtök az egyik legjobb téli eledel, sütve, főzve, párolva egyaránt finom. Azoknak, akik depresszióra hajlamosak, kimondottan ajánlott. Önmagában is finom, de – bár nálunk még szokatlan – köretként, vagy vacsorára, desszertnek is sokkal egészségesebb, mint a hűtő hatású, légúti gyulladásokat fokozó cukrozott tej alapú desszertek. Melegítő hatású, és a Föld elemhez tartozik.

Sütőtök krémlevesek receptje

bb_1.jpg

6. Sütőtök fetával

Süssük meg a szokásos módon a sütőtököt, majd tálaljuk feta sajttal, vagy diókrémmel (diót összeturmixoljuk fahéjjal és vízzel).

7. Sütőtökös krumplipüré

Hozzávalók: krumpli, sütőtök, vaj, tejszín (ezek Föld eleműek), fehérbors, szerecsendió (Fém), só (Víz), citrom, vagy narancslé, pirospaprika (Tűz).

Így készül: Nem túl sok vízben főzzük meg külön-külön a felszeletelt sütőtököt és a krumplit, ezután turmixoljuk, egy edénybe dobjunk vajat, tegyük bele a püréket, keverjük bele a tejszín felét, pici fehér borsot és szerecsendiót, sózzuk meg, csepegtessünk bele pici frissen facsart citrom-, vagy narancslevet, szórjuk meg egy csipet pirospaprikával, adj keverjük hozzá a tejszín másik felét. Így Föld elemmel fejezzük be a főzést, s az étel hatása melegítő, harmonizáló, a test energiáit kiegyenlíti.

Jó étvágyat, jó egészséget!

 Ha tetszik a poszt, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Likeold a blogot itt hogy értesülj az új posztokról. Szép napot :) 

2011.01.13. 21:02

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása