2011.04.07. 09:00 Lázár Márta
Bohém poéták és Till Attila

A költőversenynek annyi köze van Kínához, hogy a versírásból ott kis túlzással meg lehetett élni, mivel a hivatalnoki vizsga egyik alapkövetelménye volt. Kínában az egymást követő dinasztiák hivatalnokrendszerekből álltak, ezek meg olyan írástudókból, akik hosszú éveken át, kitartóan tanultak, hogy letehessék a különböző fokozati vizsgákat. A hivatalnoki rendszer tulajdonképpen 2000 éven át vezette a birodalmat. A vizsgázott hivatalnokokat a legmegbecsültebb és legjobban fizető állások várták. Írástudóvá bárki válhatott, vagyis a legalacsonyabb sorból jövő is, ha volt elég kitartása tanulni. Az alapfokú hivatali vizsgán kívülről kellett tudni bizonyos konfuciánus műveket, és írni kellett egy középhosszú (60 szavas) verset. A szépírás, a zenei tehetség is fontosak voltak. Komoly okának kellett lennie, hogy ilyen „bohém” követelményeket állítottak az igen komoly és felelősségteli állás-pályázók megszűrésére.

Hogy miért éppen a versírás, és a zene, még visszatérek rá. Holnap. Most azonban bemutatom ŐKET, és hogy miként vették át díjaikat Till Attila vezényletével.

Zita Törékeny, könnyed, szép és elhivatott nő. Négy gyermeke van, és kötődőn nevel. Mióta ismerem, legalább egy kicsi gyermek biztosan van a hátán. Kendőben és ügyesen hordoz, és megszervezi, hogy bkv-val eljusson velük bárhová. Nagyon kevés segítsége van a családi élet megszervezéséhez.  Szerintem sohase alszik, sokszor aggódtam már a fáradtsága miatt. Ő írta az Élet és a Patakparti kaland című verseket. 

Orsi Hullámos, középhosszú haja van, vékony, csinos teremtés, nagyon sokat mosolyog, és kellemes a hanghordozása. Ő is kötődőn nevel – ebben a társaságban, amiből kikerültünk ez egy közös vonás. Vagyis ő is kendőben hordoz, a nap minden órájában Anya, és csak ezután következik bármi más. Három gyermeke van. 2010-ig soha nem írt verset, de tavaly valamiért ráállt, és megnyerte a versenyt. Ő írta a Ki vagy és a Huzatos idők-et

Miki Magas, délceg járású, egyenes tartású ember. Nyugalmat és humort áraszt, ha beszélni kezdesz vele, 3 percen belül biztosan nevetni fogsz. Komoly témákról is lehet vele könnyedén társalogni. Nagyon jó nézni, ahogyan részt vesz a családi életben, ahogy besegít a gyermekek körüli foglalatosságban. Ő se ír napi szinten, de tavaly kedvet kapott, és nem bánta meg, mert nagy sikert aratott. A balga lovag című vers szerzője.

Márti Ez én vagyok, két gyermek anyukájaként persze én is kötődőn nevelek. Az Új világ és a Születés címűeket írtam.

Költészet Napja, költőverseny – gálaest 2010


A konferátor: Till Attila
- A pódiumra szólítom az Arany Penna átvételéért, a neki járó babérkoszorúval és az arany erőcsomaggal együtt: Orsit!  (zene)
(Orsi pirul, zavarban van, köhécsel)
- Orsi, mondd, milyen élmény győztesnek lenni?
- Hú, abszolút nem számítottam rá...
- Ha jól tudom, első próbálkozásod volt?
- Igen, eddig soha nem írtam verset, gondoltam, most kipróbálom.
- És? Megmozgatott?
- Igen, minden értelemben, lelkileg, agyilag…

- Anyagilag?!

- Nem, anyagilag nem, hanem agyilag, Tilla! Sőt, mivel van 3 gyerekünk, és a férjem is írt verset, a családot is megmozgatta a dolog.
- Orsi, gratulálok, győztes lettél, első költőként, primus materia, vagy hogy kell ezt mondani, légy szíves, állj fel a dobogóra.
- Ö, ö, de, ö...
- Semmi ö....
És akkor szólítom az ugyancsak első helyet nyert másik költőt, aki  a voksok alapján szintén dobogós helyezést kapott. Gyere, kedves Lázár Márta!
- Igen :)
- Márti, van hozzáfűznivalód?
- Ö, hát tulajdonképpen nincs. Aki mer, az nyer. Hé csajok, lányok, asszonyok, merjünk álmodni!
- Jó. Meg tudnád mondani, mivel tartod karban magad?
- Hogy mi?! Én? Jó lenne, ha a válasz "a sok pihenés"lenne, de nem. Gyömbértea. Ez a titok :)
- Jól van Márti, kitöltöttük az obligát párbeszédes időt, kérlek, fáradj Orsi mellé.
- Köszönöm.
(A pódium legfelső fokán Orsi és Márti puszit adnak egymásnak. Orsi kipirulva áll, Márti suttog neki "Na, húzd csak ki magad.")
 - A 2. helyezett pedig, a szavazatok alapján: Orsi! Hoppá, Orsi, kérlek, egy pillanatra gyere le a 2. fokra, majd pedig lépj vissza a felsőre. (Megteszi, mindenki nevet.)
- A 3. helyezett pedig kérem szééééééééééééppen, Miklós, azaz Orsi férje! Valamint Zita, és Lázár Márti, Márti, kérlek szállj alá kissé, Zita, Miki, kérlek, álljatok fel a dobogóra!
(Felállnak)
- Zita, nem szoktál verset írni... Idén hogy-hogy másképp csináltad?
- Hú, nagyon fáradt vagyok...
- Hát ez nem látszik rajtad :D
- Szóval gondoltam, egy ilyen dolog csak feltölthet, felrázhat, ezért neveztem be, izgalmasnak tűnt.
- Ehhez képest te kaptad a legtöbb szavazatot!
- Igen, meg is lepett :)
- Te vagy az a költő, aki rendesen megosztottad a közönséget, hiszen két pályaművel neveztél, és ezek a versek tulajdonképpen külön-külön sok-sok szavazatot kaptak.
- Hát igen...
- Sajnos, olyan jó verseket írtál, Zita, hogy a két jó egymást kiütötte a nyeregből... Mit gondolsz, mire emlékeztet ez téged?
- Talán arra, hogy nem kéne mindenáron mindenben abszolutistának lennem.
- Zita, a közönség kedvence vagy, és nem véletlenül, hiszen pályatársad, Miklós is az, ő csupán egyetlen velős művel indult. Miklós, kérlek, fáradj ide.
- Igen?
- Mint egyverses költő, mit szólsz az eredményhez?
- Hm. 
- Vagyis?
- Örülök :D
- Igazi férfiválasz, köszönjük, és gratulálunk!

- Köszönöm.

- Nos, akkor jöjjenek a díjak!
Attila két csinos férfi társaságában egy-egy babérkoszorút tesz Márti és Orsi fejére, majd átadja az Arany Pennát Orsinak.
Aztán babért kap Zita és Miki is, utóbbit egy csinos nő koszorúzza meg.
Tapsvihar nyomja el a  zenét, Orsi és Márti megfogják Zita és Miki kezét és felhúzzák őket az 1. helyre. Mindenki nevet, és a győztesek mind az 1. helyen állnak.
Attila kissé zavarban van, de a két csaj kimagyarázza.
- Tilla, ez így helyes. Mindenki győztes! Miki, mint önkéntes, nem lehet 3. és Zita, mint a legtöbb szavazatot kapott költő, szintén. 
- Oké, emberek, én már elveszítettem a fonalat. Éljenek a költők, és köszönjük meg a Költészet Napját a Múzsáknak, a szervezőnek (kiemelem Mártit), a bátor résztvevőknek,  kiemelem Orsit, Zitát és mint abszolút aki mer az nyer bajnokot, Miklóst!
Az arany erőcsomagot ezennel átadjuk Orsinak (áll az arany fényben, szemmel láthatólag feltöltődik), a másik arany csomagot Márti kapja (ő is beburkolózik aranyba), az ezüst és a bronz csomag pedig megosztva lesz Zitáé és Mikié, és csipetet kap belőle Márti is.
(Állnak az ezüst és bronz fényben, átjárja őket :D).
- Végül, de nem utolsó sorban köszönjük meg a szavazást a kedves asszonykörnek, akik rendületlenül helyt álltak és a buzdításoknak (Márti részéről) eleget tettek. És köszönjük, hogy elolvasták, illetve megszavazták a verseket!
Mindenki boldog. Zene, pezsgőbontás, a győztesek ruhájának átitatása pezsgővel, mindenki eszik, iszik, örül, pezsgővel lófrál. Zene és buli hajnalig. Köszönjük a részvételt, jó szórakozást! 

(A versek egyben itt olvashatók)

2011.04.07. 09:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása