2011.08.11. 13:00 Lázár Márta
Gyógyító ételek – Augusztus

011_1.jpg

Mindig lennie kell az életünkben valaminek, amiért lobogni tudunk.

Augusztus a yang jellegű időszakhoz tartozik, és a Tűz elem (energetikai minőség) dominanciája alatt áll. Fényes, napos, tüzes. A Tűz színe a piros, és annak minden árnyalata. Belső szinten hozzá kapcsolódik a lelkesedés, a kapcsolatok, együttlétek melege, a szenvedély, lobogás, kíváncsiság, az ismeretszerző törekvések, az inspiráció, intuíció, a szív hangjának követése, a szellemiek iránti érdeklődés, és a felemelkedés vágya. Érdekes módon a hozzá tartozó íz mégsem az édes, hanem a keserű.

Születésünktől fogva valamelyik elemi energia dominánsan jelen van a lényünkben. A kínai öt elem-elmélet szerint ezek: a Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz.

A Tűz-emberek gyakran karizmatikus fellépésűek, egy részük éles eszű, szellemi tevékenysége nagyon intenzív, mások forrongók, forróvérűek. Ha valaki nem Tűz-egyéniség, amikor szerelmes, szenvedélyes, vagy egy probléma megoldásán fárad, a Tűz jelleg nyilvánul meg benne.

Amikor az emberek elpirulnak, vagy pl. egy társaságban felharsan a poén utáni nevetés, és feloldódik a hangulat, szintén a Tűz jelleg dominál.

Testi szinten a kínai gyógyászat a vér, a szív és vékonybél működését rendeli hozzá, de a lázas betegségek, álmatlanság, izzadás, a lelki problémák, mint a szerelmi bánat, tragikum, nyugtalanság, túlzott kritika és fanatizmus is ide tartoznak.

A Tűz feladata, hogy kapcsolatba hozzon bennünket a szellemi síkkal, a hittel, és lehetővé tegye, hogy átéljük a szebb, jobb, tágabb világok és dimenziók egyetemes érzését. Úgy tudjuk leginkább kiegyensúlyozni, ha megkeressük, hogy mi minden tud megnyugtatni, elcsöndesíteni, illetve megfelelő mértékben lelkesíteni. Mindig lennie kell az életünkben valaminek, amiért lobogni tudunk. A szépség, a fény, a kis dolgok fölötti öröm, testünk átmozgatása, az értelmetlen beszéd elkerülése, a TV-mentes napok mind jót tesznek testünknek-lelkünknek.

012b.jpg

Hűteni, okosan A melegben automatikusan nyúlunk a víz után, ami a testben is erősödő forróságot legjobban csillapítja. Rögtön utána következik a fagyi, jégkrém, jeges italok, hideg gyümölcslevesek, amik finomak, kényeztetők, de a szervezetben drasztikus változásokat idéznek elő, gyengítik a test-középet. Helyettük a limonádé, a lédús nyári gyümölcsök, zöldségek kínálják a legjobb utat a szomj és meleg kíméletes csillapításához.

Hűsít is, finom is – gyógyító ételek-italok

Dinnye, őszibarack, sárgabarack, szilva A Föld elemhez tartoznak, ezáltal lenyugtatják, levezetik a szervezet fölösleges tüzét. A legjobb vértisztító- és fogyókúrás gyümölcsök, kimondottan jól helyettesítik a sok mű-cukrot tartalmazó jégkrémet, fagyit. Akár magukban, akár joghurttal, kefírrel turmixolva hasznosak a szervezetünknek. Fontos, hogy ezeket a gyümölcsöket és italokat mindig szobahőmérsékleten együk-igyuk, sohase hűtsük be! Ez egy olyan puzzle az egészségmegőrzésben, ami évekre előre jótékonyan hat!

Saláták Az összes nyári zöldség frissítő és kiegyensúlyozó hatású. Amikor főzeléket készítünk belőlük, a hevítéssel melegítő hatásúvá tesszük őket. Sokkal hasznosabb, ha nyersen, salátának, vagy gaspachonak elkészítve fogyasztjuk. Gaspacho készülhet gyümölcsökből is, ekkor aromás-édes fűszerekkel (csillagánizs, vanília) ízesíthetjük. A meleg leves, főzelék szeles, esős napokon jótékony.

Italok Kimondottan hűtő-frissítő hatásúak: a menta, citrom, lime, dinnye, ananász, egres, málna, szeder, áfonya, savanykás alma, paradicsom, joghurt. Ez utóbbit lassinak elkészítve – de nem behűtve! – kellemes italt kapunk.

Cukor: NE! Ha tehetjük, kerüljük az ipari cukrot, mely a szervezetből minden hasznosat és építőt száműz. A gyümölcsök, de még a zöldségek is hihetetlen mennyiségű hasznos cukrot tartalmaznak, ráadásul ezektől a hangulatunk is tartósan jobb lesz.

Képek: 1 Nyári gyümölcssaláta 2  Narancs smoothie 3 Limonádé-stand 1914-ből, 4 Körte gaspacho (turmixolt leves) csillagánizzsal és őrölt vaníliával

2011.08.11. 13:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása