2011.11.03. 15:15 Lázár Márta
Új és finom: tejkrémmel töltött tök

 Azoknak, akik szeretik az egzotikus fűszereket

Nagyon finom, laktató és kiadós desszert. Képen jobban néz ki... bár élőben is elég mutatós, de amit én készítettem, le se fotóztam: nem lett ilyen hófehér, mondjuk az itthoni sűrített tej alapból kicsit karamell-színű. Kardamom nem volt itthon, ezért (ne tessenek megkövezni, de) feltéptem egy masala-teafiltert, amiben nemcsak kardamom, hanem pici fahéj, gyömbér, ánizs, és leheletnyi bors is van.  4 tököt töltöttem, ami irdatlan mennyiség, kb. 12 felnőtt adagja... Ezt csak utólag tudom belátni :)

Az eredeti receptben írt tököt nem ismerem, tehát használtam: 3 sima kanadai sütőtök gömbjét + egy japán sütőtököt, ami nem túl ízes (a másik példányból töklámpás lett). Mivel mi kétfele eszünk, lett egy saját kútfőből fantáziált laktóz- és tojásmentes verzió is, amit én klasszisokkal szerényebbnek gondoltam, úgyhogy csak tátogtam, hogy miközben irigykedtem a sűrített-tejes kombóra, a másik tábor fel-felkiáltott: a tietek finomabb! Ó, a tietek sokkal finomabb! Nemár. A tietek a finomabb, ember, benne van 2 tubus sűrített tej, 3 tojássárgája… Akkor is, a tietek finomabb! Nem írom le, mit sziszegtem vissza.

Hozzávalók (5 főre): 2 közepes méretű kanadai sütőtök gömbje,vagy 2 kicsi sütőtök; 40 dkg sűrített tej (mivel cukrozott, ennél több édesítés nem igazán kell hozzá); 1 csésze „sima” tej; 7 összetört zöld kardamom mag, vagy ennek megfelelő zöld kardamom por; csipetnyi őrölt szerecsendió; 1 narancs héja; 3 tojássárgája; 2 egész tojás

Így készül

Mosd meg a tököt, a tetejét vágd körbe (ill. ha kanadai sütőtököt használsz, vágd le a gömbjét, a többi része a hűtőben megvárja sorát), és szedd ki a belét.

Most 2 módszer közül választhatsz: elősütöd, vagy előpárolod. Ha elősütöd, akkor egészben tedd be a tököt a sütőbe, és hagyd sülni kb. 20’-ig.

Ha előpárolod, akkor ültesd a tököt egy nagy edényben a gőzölőkosárba, önts alá 2 ujjnyi vizet, majd fedd le és főzd, míg puhulni kezd.

Tejkrém töltelék

Keverd össze a kétféle tejet, kavargatva melegítsd föl, de ne forrald. Vedd le a tűzről és keverd el benne a fűszereket, majd 10’ig hagyd hűlni.

Ezután verd föl a tojásokat és a sárgájukat habosra, keverd a tejes krémbe, majd óvatosan töltsd bele a tökbe. A tetejét fedd le alufóliával.

A sütőben, 170 fokon süsd addig, amíg a tejkrém megszilárdul, ezt úgy ellenőrzöd, hogy a kés nem lesz ragacsos, amikor beleszúrod. Ha megsült, vedd ki, és hagyd kihűlni. Szeleteld föl és tálald. Hűtőben tárolható, 2-3 nap múlva is nagyon finom. 

Laktóz- és tojásmentes változat

Hozzávalók: 3 dl laktózmentes-, vagy növényi tejszín + még annyi gabonatej (kb.2 dl), amivel sűrű puding készül, 1 csomag vaníliás-grízes pudingpor, méz, a fenti fűszerek.

Így készül: A tejszínt a növényi tejjel elkeverem, felében simára kavarom a pudingport, a forró tejszínes tejbe öntöm, picit főzöm, míg sűrűsödni kezd, belekeverem a mézet, fűszerezem, majd a tökbe töltöm. 

A töltött tök desszert jó hatásai

A sütőtök Föld elemű étel, harmonizál, erősíti a test-középet, gyomrot, lépet. Mivel sokáig sütjük, melegítő hatású. Ha már kész, és egy idő után a hűtőből vesszük elő, hagyjuk kicsit fölmelegedni (szeletelve, teflon serpenyőben, vagy sütőben pár perc alatt átsüthető). Az eredeti receptben behűtve ajánlják, ez a kinti hideg időt tekintve a szervezetre káros, mert utána dupla erővel kell dolgoznia a gyomor fölmelegítésén és a hő szinten tartásán.  

Kardamom

Egzotikus, aromás fűszer, magvait őrölve használják mézeskalács, likőrök, kenyér, stb. ízesítésére. Kávéba, vagy forró csokiba szórva élénkebb, különleges ízharmóniát eredményez. Az arab, skandináv országok közismert és közkedvelt fűszere, de Oroszországban és Japánban is használják.

Gyógyhatásai: serkenti a szívizom működését, gyomorerősítő, szélhajtó, köhögéscsillapító.  

{Eredeti recept: norecipes.com }

Ha tetszik a poszt, oszd meg. A blogot a FB-on is kedvelheted, ahol sok szép inspirációt találsz - amik szintén izgalmasak - de nem érnek fel egy újabb blogbejegyzéssel :)

2011.11.03. 15:15

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása