Ha már Provence...
Úgy 7 évvel ezelőtt, beszélgetés közben Ági, az ismerősünk rákérdezett:
- Kértek levendulás kekszet?
- Levendulás kekszet? Úristen! Nem tudom, nekem eddig levendulában a provence-i szappan volt a határ, megenni sose gondoltam.
- De hát nem levendulát eszel kanállal, hanem egy omlós vajas kekszet, amiben van egy kis ízesítés. Ízleni fog, szerintem. :)
Igaza volt.
A végén már csak illendőségből hagytuk abba. Ennek már 7 éve, és most, amikor megsütöttem, arra alapoztam, hogy a túl extrém ízeket a gyerekek azonnal kiköpik. Nemhogy ki nem köpték, hanem gyorsan el kellett belőle dugni, hogy másnapra is maradjon. Az 1 verzió lett az abszolút befutó!
A sütés
Ezek a kekszek nagyon sok vajjal készülnek, a kínai gyógyászat szerint a vaj a Föld elemhez tartozik, erősítő, felépítő, stabilizáló hatása van. Nem egy diétás holmi, az biztos! Három változatot sütöttem, és újfent nyugtáztam, hogy belőlem sosem lesz gasztro-fényképész. Azért pár fotóval dokumentálom az eredményt, illetve a receptek mellett az adott keksz látható (élőben szebb és csinossabb:) )
1. Bársonyos, levendulás-vajas keksz
Amikor a hozzávalók mennyiségére néztem, komolyan sokkos állapotba kerültem. Ez nem az a recept, amiből egy jóleső, magyaros mennyiség készül. Cserében olyan finom, hogy ha levendulás kekszről van szó, akkor kizárólag mindig csak ezt sütném. A gyerekek is megmondták: ez egy hercegnő keksz, a többi csak utánzat.
Hozzávalók
100 g puha vaj
50 g porcukor /vagy szőlőcukor, vagy fehér steviapor
1 tasak vaníliás cukor
150 g liszt
1/2 tk sütőpor, vagy ¼ teáskanál szalalkáli
1 ek friss vagy szárított levendulavirág
Így készül
A vajat simára keverjük a cukorral.
A többi hozzávalót összekeverjük, a vajas krémhez adjuk, összegyúrjuk.
Kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire kb. dió nagyságú golyókat rakunk a tésztából.
150 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt halvány rózsaszínre sütjük.
Friss és szárított levendulavirággal is elkészíthető.
A recept Leila Lindholm: A piece of cake c. könyvében jelent meg, ezen a linken találtam rá.
2. Porhanyós levendulás kekszek
Ez is finom, a porhanyós és a ropogós közt félúton. Citromhéj, és aszalt gyümölcsök nélkül sütöttem, úgy is finom!
Hozzávalók
300g sima liszt
20g kukoricaliszt
250g vaj
80g porcukor
1 közepes tojás /tojásmentesen: gombócnyi tejföl 1 e.k. keményítővel/
1 tk sütőpor
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál aszalt vörös áfonya nagyon apróra vágva /elhagyható/
1 e.k. levendulavirág
Így készül
Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd az egész tojással.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a vajas keverékhez adjuk.
Simára keverjük és egy nagyobb darab folpackra pakoljuk evőkanállal.
A folpack segítségével 4cm átmérőjű hengert formázunk.
Legalább 1 órára, vagy 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Ezután vékony szeleteket vágunk a rúdból és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A sütőt előmelegítjük és a kekszet 200 fokon 8-10 percig sütjük.
Ezt a receptet egy magyar levendulás oldalon találtam, ott még több levendulás recept is van.
3. Ropogós levendulás kekszek
Ez a keksz tea- és kávéhoz, reggeli, vagy uzsonna kiegészítőjéhez kiváló. Összesen fél órát pihentettem.
Hozzávalók
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája /vagy egy gombóc tejföl
1 e.k. levendula virág.
Így készül
Összegyúrjuk a hozzávalókat, rúddá formálva folpackba és a hűtőbe tesszük.
Kb. félóra után pihenése után fölszeleteljük (kb. 1-félcentis vastagságúra), és a korongokat sütőpapíros tepsibe tesszük.
Előmelegített 180C-os sütőben 10-12 perc alatt sütjük meg.
Ez is egy magyar gasztro-blogból, a ChefTündérből való.
+1. Omlós zöldcitromos levendulás keksz
Ezt a változatot nem sütöttem meg, a zöldcitrom miatt biztosan különleges.
Hozzávalók
125 gramm vaj
250 gramm liszt
100 gramm nádcukor
1 tojás
1/2 zöldcitrom reszelt héja és leve
Levendula virág ízlés szerint.
1 kiskanál sütőpor
csipet só
Így készül
A vajat a cukorral kikeverjük.
Hozzáadjuk a villával fölvert tojást.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval.
Hozzáadjuk a masszához.
Belekeverjük a levendulát, a zöldcitrom levét és héját.
A tésztát becsomagolva a hűtőben pihentetjük legalább fél órát.
Lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk tetszőleges formával. (A szív-alakú kiszúróval különösen szép lesz :))
Kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 percig sütjük.
Ezt a receptet a KávéÉsCsokoládé blogban találtam.
Képek forrása: itt és fengshuitrend, 2012
Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is :)