2012.10.19. 14:56 Lázár Márta
Főzőcske - Sütőtök krémleves 3 változatban

001.png

Gyönyörű sütőtök! Tele vitaminokkal, gyulladáscsökkentő és megfázást gyógyító hatású. Remek alap az érzéki, melengető leveshez, sósan és édesen töltve köret, vagy desszert, de sülhet belőle pite, muffin, és almás morzsa is.

A leves  1. Próbáltam már ilyen-olyan ízesítéssel, tejszínnel, naranccsal, a sütőtököt nem sütve, csak párolva, de miután megkérdeztem a külhonban remekelő Gyuri mesterszakácsot, és megfőztem a receptjét, tudtam, hogy ez a beérkezés, nekem EZ A sütőtök krémleves. Ajánlom mindenkinek, ha a kakukkfű nem ízlik, akkor petrezselyem zöldjét használjunk. A sült tökkel édesebb, sűrűbb, krémesebb a leves, a sütőtök íze nem hajlik el és változik meg a különböző ízesítések által. 2. A a táskás levesben persze a táska az érdekes, a krém levessel együtt nagyon finomak! 3.currys változatban az egzotikus ízvilág a jó, emellett mindhárom változat erősít, melegít és vidámmá tesz :).

1. GYURI, A MESTER SZAKÁCS KAKUKKFÜVES KRÉMLEVESE

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 4-5 gerezd fokhagyma (sütéskor a héjat hagyjuk rajta, így édeskésebb ízű lesz),1 db vöröshagyma, 1 púpos kiskanálnyi szárított kakukkfű, 3 evőkanál méz, 1-1,5 liter zöldségleves, 3 evőkanál vaj, só, bors, 10 dkg pirított tökmag és kevés tökmagolaj

Így készül

A jó recept titka: a sütőtököt felszeleteljük, fokhagymával és friss /vagy szárított/ kakukkfűvel megsütjük a sütőben (180 fok, 1 óra). Közben a hagymát vajon megfonnyasztjuk, hogy ne kapjon színt, csak puhuljon, aztán a megsült tököt a lábosba dobjuk, kevés zöldség alaplével felengedjük, és fűszerezzük: só, bors, kakukkfűvel. Összeforralni és leturmixolni tessék. A legvégén kis méz, vagy juharszirup mehet bele. Pirított tökmaggal, és kevés csepp tökmagolajjal tálaljuk.

Tipp

Mivel elvből nem használok leveskockát, míg sült a tök, főztem egy darabos zöldséglevest (forró vízben nagyobb darab sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, hagymát főztem. A főtt zöldségekből, ha kihűltek, francia saláta, vagy zöldségfasírt készül.)

001_1.jpg

2. SÜTŐTÖK KRÉM LEVES HAGYMÁS TÁSKÁVAL 

Hozzávalók 2 adaghoz: 1 fej vöröshagyma, 1 ek. olívaolaj, 200 g kockára vágott sütőtök, fél dl fehérbor, 300 ml zöldségleves lé, só, bors, 2 ek. finomra vágott petrezselyem Hagymás táska hozzávalók: 50 g megtisztított, felszeletelt póréhagyma, 1 ek. olívaolaj,3 db. réteslap

Így készül

A sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk, a felhevített olívaolajba dobva átforgatjuk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, felöntjük a zöldséglével, a fehérborral, és puhára főzzük. Utána simára turmixoljuk, bele szórjuk a borsot, sót és a petrezselyemzöldet.

A hagymás táskához  a póréhagymát az olívaolajban megpároljuk, hagyjuk kihűlni, olvasztott vajjal vékonyan megkent réteslapokra terítve háromszögeket hajtunk belőle, és 170 C –on 8-10 perc alatt ropogósra sütjük.

v2.jpg

3. CURRYS-GYÖMBÉRES SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 1 púpos evőkanálnyi vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 alma,1 krumpli, 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, 2 gerezd aprított fokhagyma, 1 púpozott teáskanál currypor, fél mokkáskanálnyi szerecsendió, csipetnyi chili, fél citrom, vagy egy kicsi lime leve és reszelt héja, só és fekete bors, 1.5 dl kókusztej, 8 dl víz vagy zöldségleves

Így készül

A sütőtököt feldaraboljuk és sütőben 200 fokon kb. 25 percig sütjük.

A vajon megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát (egyszerre tesszük az edénybe, hogy a vaj ne barnuljon meg), hozzá adjuk a felkockázott almát-krumplit, felöntjük kevés vízzel, vagy zöldséglevessel és megfőzzük.

Ha megsült a tök, leszedjük a héját, bele tesszük a levesbe, bele keverjük a gyömbért, borsot, szerecsendiót, curryt, csipetnyi chilit, pici sót, összefőzzük, amikor már felforrt, bele dobjuk a reszelt citromhéjat, vagy lime-héjat. Levesszük a tűzről, turmixoljuk, egy evőkanálnyi citromlét facsarunk bele, bele öntjük a kókusztejet, összekavarjuk és kész.

005_1.jpg

 

{Képek: design-seeds,  seriouseatstutitippekcarlytatiparalipomena

Ha tetszett a poszt, köszönöm, ha megosztod! A blogot a Facebook-on itt kedvelheted. Friss posztokat akkor láthatsz, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület kattintod. Szép napokat :) 

2012.10.19. 14:56

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása