2013.01.12. 12:55 Lázár Márta
Télen sose fogyókúrázz!

vvv.jpgTélen sose fogyózz, üzeni nekünk a hagyományos kínai orvoslás. Ez nem azt jelenti, hogy gyeplőt bedobni és szabad a zaba, hanem, hogy tartalmas, rendes tál ételeket, és tápláló finomságokat eszünk. Mindennap. És nem fogyókúrázunk, télen főleg nem! {Úgy általában véve se fogyókúrázz, ha mégis igen, akkor előbb keresd az okát, hogy mitől vagy kibillenve, mi az, ami a többletben mutatkozik, pl. a hangulatod, életkedved, életritmusod, céljaid, vagy mi egyéb nincs a helyén, esetleg túl sok a stressz, vagy kevés a szex, vagy mi más a probléma. Vagy te magad se tudod, csak felugrott, és a titkot egy családállítás oldhatja meg, ahol kiderül, hogy elvágyódsz a világból… Na hagyjuk.}

Hidegben meleget. Melegben hűvöset

A kínai gyógyító konyha az ételeknek ötféle termikus hatást tulajdonít:

1. melegítő 2. forrósító 3. semleges 4. frissítő 5. hűtő hatások.

A forrósító-melegítő ételeket (az erősen fűszereseket, vagy pl. amelyeket hosszan főzünk, majd sokszor felmelegítünk) általában télen fogyasztjuk, ezzel a szervezet belső hőjét növeljük. Ilyenek a tradicionális téli levesek, amelyek sűrűek, hosszan főnek, tartalmasak, pl. bableves, sólet, lencseleves, zellerkrémleves, sütőtök krémleves, stb.

Akinek keze-lába gyakran hideg, annak fontos, hogy sokszor egyen forró, vagy meleg ételt, vagy igyon forró teát, és ezzel szervezetében helyre állítsa az energia egyensúlyt. Különösen a nőknek van szükségük ezekre a meleg, tartalmas ételekre, mivel a yin hatás bennük erősebb, és maga a yin időszak, vagyis a tél sokkal inkább érzékennyé teszi őket a külső hidegre.

leves.jpg

Téli fogyókúra? Nem!

Teljesen elhibázott dolog az, ha valaki a hideg idő beálltával – „január elsejétől új életet kezdek!" – kezdi meg a fogyókúráját. Ezzel ugyanis a szervezetét igen nagy feladatnak teszi ki: a sok diétás étel, a csökkentett mennyiségek a szervezetben lehűlést okoznak, így annak nemcsak a külső hideggel, hanem a fogyókúra során keletkezett belső hideggel is meg kell küzdenie. A felesleges víz és zsír elégetése inkább a meleg időszakban megfelelő, hiszen ez az égési folyamat összhangban áll a nyár tűz-jellegével, a külvilágban jelen lévő forrósággal, amely a fölösleget segít felszárítani, csökkenteni.

Utáljuk a telet?

Sokan sóhajtanak már december elején a tavasz, nyár után, talán mert a tél unalmát érzik, és a nyugalmas, élő tűzzel, sok pihenéssel, olvasással és csendes örömmel tarkított téli napokat nincs alkalmuk megélni.

A tél olyan időszak, amikor a test energiái összegyűlnek, felfelé irányulnak, és egy középpontban maradva kiapadhatatlan forrássá válnak.

Alkalmas arra, hogy mélyen gondolkodjunk, megtanuljunk valami régen vágyott dolgot, és alkossunk, tervezzünk, elmélkedjünk az élet dolgairól. A tél a leginkább megfelelő időszak arra, hogy önfejlesztő, spirituális gyakorlatokat végezzünk. Amikor kint hideg van, akkor nagyon is megfelelő az idő arra, hogy rendet rakjunk az életünkben, gondolatainkban, lelkünkben, ehhez technikákat tanuljunk meg, elsajátítsunk hasznos, jó gyakorlatokat, vagy rendezzük az életritmusunkat. A tél a belső gyakorlás és fejlődés ideje, nyáron mindez nehezebben sikerül, mert a külső környezetünk és a test is könnyedséggel, melegséggel telítődik, mintegy szétszóródik, és a szétszóródó energiákat nagyon nehéz összpontosítani. Minden évszak különleges jelleget hordoz, tanuljunk meg összhangban élni vele. 

030.jpg

036.jpg

035.jpg

021bv.jpg

034.jpg

021.jpg

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod, hogy értesülj a friss posztokról! Szép napokat :) 

 

2013.01.12. 12:55

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása