2012.07.21. 16:05 Lázár Márta
Levendulás kekszek, 3+1 változat

lav5.jpg

Ha már Provence...

Úgy 7 évvel ezelőtt, beszélgetés közben Ági, az ismerősünk rákérdezett:

- Kértek levendulás kekszet?

- Levendulás kekszet? Úristen! Nem tudom, nekem eddig levendulában a provence-i szappan volt a határ, megenni sose gondoltam.

- De hát nem levendulát eszel kanállal, hanem egy omlós vajas kekszet, amiben van egy kis ízesítés. Ízleni fog, szerintem. :)

Igaza volt.

A végén már csak illendőségből hagytuk abba. Ennek már 7 éve, és most, amikor megsütöttem, arra alapoztam, hogy a túl extrém ízeket a gyerekek azonnal kiköpik. Nemhogy ki nem köpték, hanem gyorsan el kellett belőle dugni, hogy másnapra is maradjon. Az 1 verzió lett az abszolút befutó!

A sütés

a35.jpg

Ezek a kekszek nagyon sok vajjal készülnek, a kínai gyógyászat szerint a vaj a Föld elemhez tartozik, erősítő, felépítő, stabilizáló hatása van. Nem egy diétás holmi, az biztos! Három változatot sütöttem, és újfent nyugtáztam, hogy belőlem sosem lesz gasztro-fényképész. Azért pár fotóval dokumentálom az eredményt, illetve a receptek mellett az adott keksz látható (élőben szebb és csinossabb:) )

v22.jpg1. Bársonyos, levendulás-vajas keksz 

Amikor a hozzávalók mennyiségére néztem, komolyan sokkos állapotba kerültem. Ez nem az a recept, amiből egy jóleső, magyaros mennyiség készül. Cserében olyan finom, hogy ha levendulás kekszről van szó, akkor kizárólag mindig csak ezt sütném. A gyerekek is megmondták: ez egy hercegnő keksz, a többi csak utánzat.

Hozzávalók

100 g puha vaj

50 g porcukor /vagy szőlőcukor, vagy fehér steviapor

1 tasak vaníliás cukor

150 g liszt

1/2 tk sütőpor, vagy ¼ teáskanál szalalkáli

1 ek friss vagy szárított levendulavirág

Így készül

A vajat simára keverjük a cukorral.

A többi hozzávalót összekeverjük, a vajas krémhez adjuk, összegyúrjuk.

Kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire kb. dió nagyságú golyókat rakunk a tésztából.

150 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt halvány rózsaszínre sütjük.

Friss és szárított levendulavirággal is elkészíthető.

A recept Leila Lindholm: A piece of cake c. könyvében jelent meg, ezen a linken találtam rá.

 lav2.jpg

v11.jpg2. Porhanyós levendulás kekszek

Ez is finom, a porhanyós és a ropogós közt félúton. Citromhéj, és aszalt gyümölcsök nélkül sütöttem, úgy is finom!

Hozzávalók

300g sima liszt
20g kukoricaliszt
250g vaj
80g porcukor
1 közepes tojás /tojásmentesen: gombócnyi tejföl 1 e.k. keményítővel/
1 tk sütőpor
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál aszalt vörös áfonya nagyon apróra vágva /elhagyható/
1 e.k. levendulavirág

Így készül

Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd az egész tojással.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a vajas keverékhez adjuk.

Simára keverjük és egy nagyobb darab folpackra pakoljuk evőkanállal.

A folpack segítségével 4cm átmérőjű hengert formázunk.

Legalább 1 órára, vagy 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Ezután vékony szeleteket vágunk a rúdból és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A sütőt előmelegítjük és a kekszet 200 fokon 8-10 percig sütjük.

Ezt a receptet egy magyar levendulás oldalon találtam, ott még több levendulás recept is van. 

lav4.jpg

v33.jpg3. Ropogós levendulás kekszek

Ez a keksz tea- és kávéhoz, reggeli, vagy uzsonna kiegészítőjéhez kiváló. Összesen fél órát pihentettem.

Hozzávalók

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojássárgája /vagy egy gombóc tejföl

1 e.k. levendula virág.

Így készül

Összegyúrjuk a hozzávalókat, rúddá formálva folpackba és a hűtőbe tesszük.

Kb. félóra után pihenése után fölszeleteljük (kb. 1-félcentis vastagságúra), és a korongokat sütőpapíros tepsibe tesszük. 

Előmelegített 180C-os sütőben 10-12 perc alatt sütjük meg.

Ez is egy magyar gasztro-blogból, a ChefTündérből való. 

lav1.jpg

+1. Omlós zöldcitromos levendulás keksz

Ezt a változatot nem sütöttem meg, a zöldcitrom miatt biztosan különleges.

Hozzávalók

125 gramm vaj

250 gramm liszt

100 gramm nádcukor

1 tojás

1/2 zöldcitrom reszelt héja és leve

Levendula virág ízlés szerint. 

1 kiskanál sütőpor

csipet só

Így készül

A vajat a cukorral kikeverjük.

Hozzáadjuk a villával fölvert tojást.

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval.

Hozzáadjuk a masszához.

Belekeverjük a levendulát, a zöldcitrom levét és héját.

A tésztát becsomagolva a hűtőben pihentetjük legalább fél órát.

Lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk tetszőleges formával. (A szív-alakú kiszúróval különösen szép lesz :))

Kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 percig sütjük. 

Ezt a receptet a KávéÉsCsokoládé blogban találtam.

lav3.jpg

m2.jpg

P1010089.JPG

Képek forrása: itt és fengshuitrend, 2012

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is :)

2012.07.21. 16:05

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása