2011.02.24. 13:36 Lázár Márta
Gyógyító ételek receptje

Világunkban az energia különböző aspektusai hozzák létre a formákat, színeket, ízeket, illatokat, minőségeket. Ezek nem véletlenszerű folyamatok, hanem egy meghatározott rend körforgásának megnyilvánulásai. 

Az energia 5-féle aspektusát nevezik a kínai jin és jang elméletben „elemeknek”, ez ugyan egy hibás fordítás, mert nem elemekről van szó. Mégis így használjuk, mivel a köztudatban így rögzült.

Ezekben a receptekben az összetevők, és az elkészítés az öt elem sorrendjét követi. Mindegyik támogatja a következőt, és egy építő kör alakul ki belőlük. Zárójelben az adott összetevő eleme található.

Szezámvaj

Hozzávalók: Szezámmag (Föld), Vaj/Olaj (Föld), Fehér bors (Fém), Só (Víz),

Így készül: Egy sima bevonatú edényben, lassú tűzön, időnként rázogatva rózsaszínűre pirítom a szezámmagot, majd kissé kihűtöm és megdarálom. Vajat olvasztok, a darált szezámot beledobom, ízesítem pici fehér borssal, megsózom, pici vizet öntök hozzá, összekeverem. Kenyérre, reggelihez, vagy kásákhoz finom (tepertőkrém ízű). A vajat olajjal helyettesíthetem.

Hatása: Erősítő, tápláló, újra felépíti a test energiáit.

Csicseriborsó curry

Hozzávalók: 60 dkg csicseriborsó (Víz), 1 üveg sűrített paradicsom (Fa), 2 fej hagyma (Fém), 4 gerezd fokhagyma (Fém), 1 ek. olaj, vagy vaj (Föld), pici chili (Fém), 1 teáskanálnyi a következő fűszerekből:  kurkuma (Tűz), pirospaprika (Tűz), őrölt koriander (Fém), Garam masala (Fém), római kömény (Fém), fahéj (Föld), só (Víz).

Így készül: A csicserit egy éjszakára beáztatjuk, majd leöntjük az áztató levet, és tiszta vízben, közepes tűzön kb. 2 óra alatt megfőzzük. Egy lábosban felmelegítjük az olajat /vajat, rádobjuk és összekeverjük a felszeletelt hagymát és fokhagymát, rászórjuk a Garam masalát, római köményt, koriandert, chilit, sót, összekeverjük, ráöntjük a főtt csicserit, összekeverjük, majd egy kevés vízzel pároljuk, míg a hagyma megpuhul, ekkor ráöntjük a sűrített paradicsomot, megszórjuk a kurkumával, paprikával, a fahéjjal, kicsit hagyjuk összefőni, és tálaljuk. Semleges ízű kenyér, chapati, vagy naan illik hozzá, és persze ha húsosan étkezünk, bármilyen egyszerű sült.

Hatása: Melegítő, erősíti a lép és a vese energiáját.

Polenta :D pizza

Elöljáróban hadd jegyezzem meg, hogy a puliszka, meg a kukoricakása időtlen idők óta ismert étel a magyar vidékeken. De a globalizált világ felfedezte nekünk a polentát, ami a puliszka olasz verziója, tehát semmi pláne nincs benne, még ha oly fennen kiemelik is :D Ezerféleképpen lehet készíteni, nyáron igazi paradicsommal, télen sajttal, juhtúróval, gombapörkölttel. Ez itt egy téliesebb változat.

Hozzávalók: Forró víz (Tűz), kukoricadara és kukoricaliszt (Föld), olívaolaj (Föld), 1 fej lilahagyma (Fém), 2 gerezd fokhagyma (Fém), 10-15 dkg főtt bab (Föld), 10 dkg gomba (Föld), kevés bazsalikom (Fém), 10 dkg mozarella és egy kevés parmezán (Fa).

Így készül: Főzzünk sűrű puliszkát, majd öntsük kiolajozott sütőlemezre, és formáljunk belőle körlapot. Amíg áll, készítsük el a feltétet: egy edénybe öntsünk olajat, dobjuk bele a babot, a gombát, a felszeletelt hagymát, fokhagymát, bazsalikomot, sózzuk meg. 2 percig süssük, majd vegyük le a tűzről.

A puliszkára szórjunk sajtot, majd simítsuk rá a feltétet, erre szórjunk mozarellát, és süssük 180 fokon kb. 20 percig. Savanyú káposzta illik hozzá.  Húsevők kolbásszal, sonkával gazdagíthatják.

Hatása. Enyhén melegítő, segíti a testnedvek felépítését.  

Töltött krumpli

Hozzávalók: Személyenként 2-3 db. közepes krumpli (Föld), 1 kis sárgarépa, vaj, vagy olaj, apróra vágott lilahagyma, bors, szerecsendió, só, tejföl, sajt.

Így készül: A krumplit megmossuk, megtörüljük, a héját több helyen megszurkáljuk, kicsit megsózzuk, majd alufóliával bélelt tepsiben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Ez alatt a sárgarépát megtisztítjuk, majd kevés vízben megpároljuk. Még melegen áttörjük a vajjal, borssal, őrölt szerecsendióval, és megsózzuk. A megsült krumplit félbe vágjuk, belsejüket kikanalazzuk, összekeverjük a répapürével, aztán visszatöltjük, meglocsoljuk tejföllel, 10 percig sütjük a forró sütőben, és mielőtt tálaljuk, ráolvasztjuk a sajtot is. Húsevők sonkát, kolbászt vághatnak bele.

Hatása: Melegítő, a test energiáit erősíti.

Kölesgolyók

Hozzávalók: Köles (Föld), vaj (Föld), Vanília (Föld), dió (Föld), mák (Tűz), kókusz (Föld).
Így készül: 1 rész kölest főzzünk meg 3 rész vízben, még melegen keverjünk hozzá egy kevés vajat, beáztatott és turmixszal megdarált mazsolát, vanília őrleményt /vagy kivonatot, majd osszuk 2 részre. Az egyikbe tehetünk durvára darált diót, a másikba vagy darált mákot, vagy kókuszt.
Készítsünk vizes kézzel gombócokat. Szórjunk egy edénybe kakaóport/vagy karobot és mazsolát, és a gombócokat alaposan hempergessük bele. A másikat pedig kókuszba, vagy darált dióba forgathatjuk. Pudinggal, vagy vanília öntettel, tejszínhabbal is finom.

Hatása: Melegítő, felépíti a test energiáit, erősíti a gyomor, lép, tüdő működését.

Kölespuding

Hihetetlenül egyszerű, erősítő, teljes egészében kiegyensúlyozó, Föld elemű és igazi télvégi édesség!

Így készül: a kölest megfőzzük, turmixoljuk tejszínnel, vagy vajjal, /ha tejmentes, akkor egy kis gabonatejjel. Mézzel, vanília őrleménnyel, vagy fahéjjal ízesítjük. Turmixolhatunk bele banánt is. Tejszínhabot és őrölt diót/ mogyorót/pirított-őrölt szezámmagot tehetünk rá.
Illik hozzá a hagyományos fűszerekkel /alkoholmentesen gyümölcsteával készült/ forralt bor, és egy hintaszék.

Müzli szelet

Hozzávalók: 2 ek. karob, vagy kakaó (Tűz), 10 dkg vaj, 15 dkg mazsola, 18 dkg darált vegyes mogyoró, 5 dkg napraforgómag, 3 ek. szezámmag, 2 ek. méz, 1 kiskanál fahéj – ezek mind Föld eleműek, 18 dkg zabpehely (Fém), 2-3 ek. víz (Víz). (Ha túl édesnek találnánk, akkor kevesebb mazsolával készítsük.)
Így készül: A vajat lassan felolvasztjuk, belekeverjük az összes hozzávalót, kiolajozott, zsírpapírral bélelt formába nyomkodjuk. 1-2 h-ig pihentetjük, majd szeleteljük. Ha nem akarjuk pihentetni, akkor kicsivel több víz, tea, gabonatej, vagy tej hozzáadásával azonnal fogyasztható.

Hatása: erősítő, segíti a vérképzést, szoptatós anyáknak, gyerekeknek igen tápláló eledel.

Szöveg, receptek: Lázár Márta. Engedélye nélkül tilos másolni, felhasználni!

2011.02.24. 13:36

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása