2011.04.23. 09:30 Lázár Márta
3 Finom és könnyű recept – nemcsak Húsvétra

Bár háromféle ételről regélek, voltaképpen sokkal több szerepel itt, a töltött tojást pl. úgy variáljuk, ahogy tetszik. Én itt hatfélét mutatok be. Mindegyik ételt könnyű elkészíteni, csak a hús pácolásával kell előbb számolni. És persze a tojások elkészítése egy kis macera... (Nálunk mindhárom ételre nagy kereslet van, lévén, hogy férjem a húsevő, én jelenleg tej-tojás-szójamentes kényszerű diétán vagyok, sem a sajt, sem pedig más tejtermék nem jöhet számításba. A recepteket szépen átköltöm, sőt, ha úgy érzem, hogy van érdekesebb megoldás, a húsosakat is. Mint pl. az alábbi rakott csirkét, ami eredetileg fokhagymásan készül, én pedig narancsosra változtattam. Igazi hétvégi és vendégváró étek, viszonylag egyszerű elkészíteni, pácol-rétegez-sutty a sütőbe... biztos, hogy minden húsevőnek bejön!

1. Húsos: Almás rakott csirke

2. Tojásos: Töltött tojás variációk

3. Tej-tojásmentes: Kölesmajonézes krumplisaláta

1. Almás rakott csirke

Hozzávalók: 2 db csirkemellfilé, 3 db alma, 20 dkg füstölt sajt, 20 dkg bacon, 1 nagy narancs, bors, só, liszt

Elkészítés: A narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és a kettőt összekeverjük. A csirekemellfiléket picit kiklopfoljuk, majd kisebb darabokra vágjuk, és a narancslébe nyomkodjuk, jól lezárjuk, és a hűtőben legalább egy éjszakán át pácoljuk.

Másnap egy tűzálló tálat kibélelünk - nem túl vékonyan – baconnel, úgy, hogy a bacon fölérjen a tál pereméig. A csirke szeleteket kiszedjük a pácból, kissé leitatjuk róla a narancslevet, majd lisztbe forgatva a baconre szépen egymás mellé rakjuk. Picit megsózzuk. Az almát meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a húsra terítjük. A narancslevet rálocsoljuk, befedjük fóliával, majd a sütőbe tolva 170°-on 30 perc alatt megsütjük. Ezután levesszük róla a fóliát, a reszelt sajtot rászórjuk, és visszatesszük a sütőbe, fólia nélkül. Pár percig grillezzük, míg kicsit pirulni kezd a sajt.

Mikor fogyasszuk? Ebédre, vagy vacsorára, krumplipürével, vagy rizzsel, salátával igen finom étel!

2. Töltött tojás variációk

Sokféleképpen variálható recept, attól függően, hogy ki-mit szeret, és mi van otthon. A tojásokat keresztben szoktam elvágni úgy, hogy egymás után cikkcakkosan V alakban metszem be éles kés pengéjével. Így nemcsak finom, hanem mutatós is!

Hozzávalók:

10 db keményre főtt tojás (ebből 20 db. töltött tojás lesz!)

Puha vaj, mustár, majonéz, mustár, szerecsendió, fehér bors, só.

Alaptöltelék

A hideg főtt tojásokat hámozzuk meg óvatosan, és vágjuk ketté, és mindegyik tojás alját vágjuk vékonyan le, hogy szépen megmaradjanak a tálcán.

A tojássárgákat szedjük ki, villával nyomkodjuk krémesre, alaposan keverjük el a vajjal, majd keverjük hozzá a következőket: majonéz (kevés kell belőle), mustár, szerecsendió, fehér bors, só. A krémnek közepesen keménynek kell lennie, kb. mint a pástétom. Nyomózsákból, vagy kiskanállal töltsük vissza a mélyedésekbe. Tetejét petrezselyemzöldjével, vagy pirospaprikával dekoráljuk. Ha maradt a krémből, a tojásos tál szélén, külön kis kerek halmokba rendezve szervírozzuk.

1. Krémsajtos

Az alaptöltelékhez kockasajtot, vagy tömlős sajtot keverünk.

2. Füstölt halas

A fenti hozzávalók, és egy fél doboz füstölt hal kell hozzá, amit krémesre keverünk botmixer segítségével.

3. Májkrémes

Kis doboz májkrémet keverünk az alaptöltelékhez.

4. Tormás

Keverjünk az alaptöltelékbe tejszínes tormakrémet.

5. Sonkás

Apróra vágott füstölt sonka kell hozzá.

6. Céklás /a rózsaszín/

Főtt céklát vágjunk össze és keverjük az alapkrémhez, majd jól turmixoljuk össze.

Hogyan tálaljuk? Tartármártással, amihez a majonézt keverjük el jó sok tejföllel és mustárral. A tartárt szépen simítsuk el egy nem túl mély tál alján, a tojásokat rendezzük el, és a hűtőben még hagyjuk állni. Lehet a tálalás előtt egy nappal is készíteni.

Mikor fogyasszuk? Reggelire, vagy ebédre előételnek, illetve nem túl kései vacsorára.

3. Kölesmajonézes krumplisaláta

A kölest 3-szoros mennyiségű vízben főzzük meg, majd még forrón turmixoljuk össze a következőkkel: 10 dkg főtt köleshez: 5 e.k. olaj, ½ hagyma, 1  kis darab póréhagyma, 1 e.k. mustár, fehér bors,  majoránna, só, víz.

A főtt krumplit kockázzuk fel, és keverjük össze a kölesmajonézzel, a felkarikázott póréhagymával, majd szórjunk rá kapribogyót, vagy olajbogyót. Melegen és hidegen is finom. Ez a „majonéz” vegán francia salátához is illik.

Mihez fogyasszuk? Első sorban rántott, vagy sült zöldségszeletek, fasírtok illenek hozzá, de bármilyen feltéthez illik.

 

2011.04.23. 09:30

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása