2013.01.04. 18:23 Lázár Márta
{Gourmet} Egy finom desszert: sütőtökös sajttorta trifle

010.jpg

Az ünnepek utáni cukortúladagolásról

leállni csak úgy lehet, hogy naponta eszünk valami finomat, amiben a cukoradag egyre kevesebb :) Ilyen ez a poharas desszert is, ami nemcsak finom, egészséges, de tele van kiegyensúlyozó "Föld" energiával, gyorsan készül, tartalmas... mi kell még ? 

Egyszerű sütőtökös sajttorta trifle

Hozzávalók 12-15 db omlós keksz (zabfalatok-szerű), 1 ek. olvasztott vaj, 25 dkg szobahőmérsékletű, lágy krémsajt (a jobb fajta tömlős sajt is megfelelő hozzá), 1 csésze sütőtök pürésítve,  1 ek. vanília kivonat, vagy bourbon vaníliás cukor, ½ csésze barna cukor, vagy 2 ek. méz, vagy stevia. Fűszerekből 1 csipetnyi: fahéj,őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér, (ezek elhagyhatóak, helyettük keverhetünk reszelt citromhéjat a krémbe) 40 dkg tejszínhab.

Így készül

1. Törjük össze a kekszet és keverjük össze az olvasztott vajjal.

2. A kekszmorzsát nyomkodjuk bele a poharakba.

3. A krémsajtot keverjük simára a sütőtökkel, cukorral, vaníliával, fűszerekkel, míg könnyű, krémes állagú lesz. A tejszínhabot verjük fel.

4. Rétegezzük a kekszmorzsára a sajtos sütőtökkrémet, majd tejszínhabot, míg a pohár megtelik.

5. A tetejére tejszínhabot tegyünk.

Bár a recept kb. fél órás hűtőben dermesztést ír elő, ez ilyenkor télen nem túl jó ötlet, mert minden hideg étel-ital előnytelenül hűti a szervezetet. Szóval, ne pihentessük sokáig, inkább komótosan fogyasszuk el. 

Érdekesség

A trifle az angolok desszertje, a reneszánsz korban keletkezett, "minden jót egy tálba, rétegezve" finomság, és neve valószínűleg az elkészítése miatt lett "csekélység, apróság", hiszen gyorsan össze lehet rakni, csak valami kis keksz, vagy piskóta és rétegezhető, akár gyümölcsökkel variálható krém kell hozzá.  

A kínai öt elem szerinti konyha

a Föld elemhez sorolja a következőket: sütőtök, tejszínhab, hatásuk kiegyensúlyozó. A krémsajt a Fa elemhez tartozik, frissítő hatású, a fűszerek pedig a Fémhez és melegítő hatásúak. 

Kiejtés 

Állítólag trájfül-nak kell ejteni, az ü-t csak épp finoman lehelve :D /Én jó fransziásan triflö-nek ejtettem/

Még több sütőtökös finomság

  • Sütőtök krémleves 3 változatban itt
  • Sütőtök-pite itt 
  • Tejkrémmel töltött tök itt

 

011.jpg

{Forrás: mybakingaddiction.com}

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is; köszönöm :) A Feng shui trend blogot itt kedvelheted :) Szép napot! 

2013.01.04. 18:23

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása