2011.02.13. 17:17 Lázár Márta
Gyógyító ételek – Február

food_and_fireplace.jpg

Télvégi átmenet

Éghajlati zónánkban a négy évszak közt mindig van egy átmeneti időszak. A tavasz után a nyárelő, amikor még nincs erős meleg, de már hideg sincs. A nyár lecsengése a nyárutó, amikor már langyos az idő, és még nincs igazi ősz. Az őszutó, amikor már lehulltak a falevelek, de még nincs nagy hideg, még nem esett le a hó. A tél után pedig a sáros, se nem tél-se nem tavasz időszak, a tél vége, a télutó. Lassan éppen ezt az időszakot éljük, még szürke minden, a hó (ha volt,) elolvadt, az időjárás változékony. Már nincs téli hideg, de még meleg sincs, még nem rügyeznek a fák.

A yin és yang elmélet szerint mindegyik évszakhoz rendelhető egy elem: tavasz-Fa, nyár- Tűz, ősz - Fém, tél - Víz.

Az évszakok közti átmenetekben a Föld jelleg dominál, és ekkor különösen fontos, hogy szervezetünket megerősítsük, megfelelő táplálékokkal lássuk el. Ilyenkor sokkal érzékenyebb immunrendszerünk, ezért a jól megválasztott étel támogatja, kiegyensúlyoz, harmonizál, újra felépíti a test chi-jét, és az energiapályákat mozgósítja.

Ételek termikus hatása

A termikus hatás nagyon egyszerűen megfogalmazva azt jelenti, hogy egy étel a szervezetünkben valamilyen hatást fejt ki, fölmelegít, vagy lehűt, illetve kiegyensúlyoz. Ugye ismerős, ha nyáron, a melegben eszünk egy tányér forró levest, azonnal elkezdünk izzadni, és kicsit el is gyengülünk. Ilyenkor a külső, környezeti meleget, ami amúgy is fölmelegít, még növeli az étel melege, a szervezetünkben még több hő keletkezik. A természet okosan gondoskodik a szervezetünkről, a legnagyobb hőségben érnek be a lédús, frissítő gyümölcsök és zöldségek, amelyek segítenek egyensúlyba kerülni a külső hatásokkal. A termikus hatás alapján egy alapanyag lehet: melegítő, forrósító, semleges, frissítő, hűtő.

Csípős csemege

Az itt látható pirított olajos magvak a Föld elemhez tartoznak. Melegítő hatásuk van, ráadásul a pörköléssel plusz hővel telítődnek és a szervezetnek is ezt a melegítő hatást adják tovább. A csípős fűszerek (csili pehely, bors, paprika, rozmaring) a Fém elemhez tartoznak, összehúzó-fertőtlenítő hatásuk van.  

p3b.jpg

A megfelelő hatás: semleges

A tél utáni, és tavasz előtti idő megviseli a szervezetünket. Ilyenkor nem tudjuk elég rugalmasan követni az időjárást, ami hol felmelegszik, hol lehűl. Az étellel, amit elfogyasztunk, erősíthetjük magunkat, az immunrendszerünket, ami leginkább érzékeny a hőmérséklet-ingadozásokra.  Ilyenkor a semleges hatású ételek a megfelelőek. A semleges termikus hatás a melegítő és hűtő hatás közt áll. A test működését kiegyensúlyozza, az energia áramlását serkenti, a sejtek és a vér felépítését előmozdítja, megnyugtatja az idegeket, sőt, lelki téren is kisimít, megpihentet. Az öt elem (Fa-Tűz-Föld-Fém-Víz), és az öt termikus hatás (forrósító, melegítő, semleges, frissítő, hűtő) közül tehát a Föld elemű és a melegítő, valamint a semleges hatáshoz tartozó étkek a legkedvezőbbek a tél végén. Általában minden gabona, és a belőlük készült kása a legmegfelelőbb, még akkor is, ha nem nagyon vonzó pl. egy tányér kukorica-, zab-, árpa- vagy hajdinakása gondolata:)

Grillezett polenta, jeee

A kukoricakása fennhéjázó neve a polenta, amit ehetünk édesen, sósan, sőt, ha csíkokra szeljük és vajjal grillezzük, egy kis mártással, dip-pel remek mártogatóst kapunk. A kukoricakása rétegezve, sütőben sütve is egészséges tél végi étel. 

p5b.jpg

Semleges Föld

Ehhez tartoznak a következő gabonák: köles, kukorica; a zöldségek közül: a krumpli, káposzta, bab, répa, sárgaborsó, száraz zöldborsó. Tejtermékek közül: a tej, tejszín, vaj, ghí. Gyümölcsök és magok: füge, aszalt szilva, kókuszreszelék, mandula, mogyoró, szezámmag. Semleges Föld hatású még a tojás, a méz, és a maláta szirup.

Mit együnk a tél végén?

Reggelire valamilyen meleg ételt, megfelelő lehet a hagyományos rántotta, de akár a pirítós valamilyen krémmel, a legjobb azonban a gabonakása, melynek sok-sok erénye közül kiemelkedik, hogy az édességvágyat csökkenti. Főleg, ha mazsolával és vajjal esszük, mert így már a reggeli órákban ellátjuk a szervezetünket a boldogsághormonokat serkentő tápanyagokkal. Ehetünk még gazdag zöldséglevest, babgulyást, chilis babot, kukoricakását, töltött krumplit, babfőzeléket, rakott káposztát, és általában a rakott, sütőben sült ételeket, chilis babot, gabona fasírtot, hommoszt, falafelt, kölest lencsével, köleskrémet, rakott kölest,  kölespudingot, polenta pizzát, kenyérlángost, házi müzliszeletet, gabonakásákat, almás céklasalátát, és magában is minél több almát, birsalmát, mazsolát. A húsevők inkább a könnyű húsokat fogyasszák.  

Ez itt a diós-almás zabkása, 

azaz almáspitezabkása. A receptjét itt megtalálod, pofonegyszerű, tápláló, szépítő finom reggeli/vacsora!

p6b.jpg

Mit ne együnk?

Kerüljük a tipikusan nyári ételeket, amelyek a test középső részét erősen lehűtik. Ezek pl.: a fagyasztott gyümölcsök, zöldségek, jégkrém; joghurt (kefírt időnkét lehet, mert nem hűtő, hanem frissítő hatású), ananász, paradicsom (kivéve sűrített paradicsomként az ételbe főzve), banán, uborka, sós ételek (a só is hűti a szervezetet). A cukor és cukrozott ételek, mert a cukor akár magában, akár csokoládé, süti és más formában lehűti a gyomrot, eltömíti az energiapályákat, és mindezt fáradságos munkával próbálja a szervezetünk kiigazítani, közben pedig fogékonyabbá válik a fertőzésekre. Mérsékeljük a tejtermékek és sajt fogyasztását is, mert a megfázásos betegségek megjelenésében közvetetten részt vesznek.

Gyógyító ételek

Minden alapanyagnak van valamilyen gyógyító hatása. Ódákat lehetne zengeni a zabról, árpáról, búzáról, a cékláról… Itt most pár olyat említünk, ami Föld elemű, és kimondottan előnyös ennünk a tél végén, amúgy meg egész évben, mert semleges termikus hatásúak, és mindenkor jótékonyak az egész szervezetre.

Köles

A télvég tápláló gabonája, lúgos kémhatású, mindenféle gyulladás (pl. hólyaggyulladás, torokgyulladás, stb. gyorsabban gyógyul köleses étrenddel. A tüdő és légzőszervek erősítője, az asztma egyik gyógyítója. Gazdag kovasav-, fluor-, vas-, magnézium- és B-komplex vitamin tartalmú.

Hatása: lúgosító, kiegyensúlyozó, az édesség utáni vágyat csillapító, segíti a vér és a testnedvek felépülését, segít a láz megszüntetésében. Ez erősíti legjobban a földenergiát, a gyomor, lép, hasnyálmirigy működését, harmonizálja az emésztő- és immunrendszert. Rendszeres fogyasztása fogyasztó hatású!

Köles-muffin

Igen, így is lehet, nemcsak sósan, fasírtgolyónak. Receptje itt. Illetve egy másik: 

KÖLES MUFFIN

Keverjük össze a köbvetkezőket: 15 dkg fött köles,10 dkg zabpehely liszt  /lehet sima is/, 2 kávés kan.sütőpor, 2 dl-es pohár tele aszalt gyümölccsel összevágva (pl. sárgabarack, mazsola, de bármit lehet), 2 evőkanál méz, 6 ek. olvasztott vaj, dió is mehet bele ha van, 1 egész tojás (vagy helyette őrölt lenmag, vagy keményítő), 2x2dl-es natúr joghurt, csipet só, reszelt citrom- vagy narancshéj. Összekeverni,és sütni. 

p7b.jpg

Kukorica

Vasban gazdag, laktató és könnyen emészthető gabona. A kínai gyógyászat szerint erősíti az emésztőrendszer működését, segíti a tüdőt, tisztítja a légutakat, nyugtatja és kiegyensúlyozza a szív működését. Gyomorbántalmak, lelki nyugtalanság gyógyszere.

Szezámmag

Magas a kalcium, magnézium és vas, valamint B1 vitamin, D és E vitamin tartalma. Olaja bőrtápláló hatású, a várandósok, szoptatós anyák, és a gyermekek legjobb csonterősítője.

p9.jpg

Csicseriborsó

Hangulatjavító hatású, a téli depresszió megszüntetésének kiváló alapanyaga, sok fehérjét tartalmaz, koleszterincsökkentő, cukorbetegnek is javasolt, magas rost-, fehérje és folsav tartalmú, és sokszorta könnyebben emészthető, mint a bab.

Alma

Az import és fagyasztott gyümölcsök állandóan megpróbálják lenyomni, pedig nem szabadna! Az összes gyomorpanasz gyógyítója, vízhajtó hatású, méregtelenítő, csökkenti a koleszterinszintet, karbantartja a vércukrot, támogatja a máj működését.  Gyomorhurut, és fekélyek elmulasztásában nélkülözhetetlen, és kiváló bőr-szépítő.

Töltött, sült alma

a klasszikus nagyanyó-kedvence :) Receptje itt. Vagy: szedd ki az alma közepét, töltsd meg darált dió-vaj-méz keverékével és süsd közepes tűzön, míg puha. Vanília szósszal nagyon finom. 

p10.jpg

Ha tetszett a poszt, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blog fb oldalát itt találod, likeold és kövesd, hogy értesülj a friss posztokról.

2011.02.13. 17:17

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása